Se va menține plafonarea prețurilor RCA și după 30 iunie? Analiza ASF și declarațiile ministrului de Finanțe
Decizia privind continuarea plafonării prețurilor RCA depinde de o evaluare realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), așteptată în ultima decadă a lunii iunie. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a afirmat că, în funcție de concluziile acestei analize, se va lua cea mai bună decizie pentru a asigura protecția asiguraților și pentru a evita perturbările pe piața asigurărilor.
- „Așteptăm analiza ASF, care are responsabilitatea de a monitoriza piața asigurărilor. Pe baza acestei evaluări, vom adopta decizia optimă pentru a proteja asigurații și a menține stabilitatea pe piață. Avem 20 de zile rămase și sunt încrezător că li se va propune o soluție,” a afirmat Marcel Boloș.
Întrebat despre oportunitatea unei eventuale prelungiri a plafonării tarifelor RCA, Boloș a evitat să ofere un răspuns anticipat.
- „Nu doresc să mă pronunț anticipat pe un subiect atât de delicat, deoarece acesta afectează peste 8 milioane de asigurați. Trebuie să menținem un echilibru între primele de asigurare și despăgubirile pe care le plătesc asigurătorii. Așteptăm această analiză în ultima decadă a lunii iunie, iar în acest moment este prea devreme să formulăm o părere pe un subiect atât de complex,” a declarat Boloș.
Ultima decizie de extindere a plafonării prețurilor RCA a fost luată la sfârșitul lunii martie de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, pentru o perioadă suplimentară de 3 luni, până pe 30 iunie 2024.
- „Dorim să combatem riscul unei creșteri necontrolate a prețurilor cauzate de dezechilibrele anterioare pe această piață și să sprijinim românii, așa cum a făcut recent ASF prin reducerea semnificativă a prețului RCA pentru transportatori,” a declarat premierul Ciolacu.
Guvernul a aprobat joi reglementarea propusă de Ministerul Finanțelor, realizată în colaborare cu ASF, pentru a extinde cu trei luni aplicarea tarifelor maxime de primă RCA stabilite pe 28 februarie 2023.
De asemenea, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA vor rămâne limitate la 8% din prima brută de costuri de distribuție, timp de 3 luni de la intrarea în vigoare a reglementării, din 1 aprilie 2024, conform Ministerului de Finanțe.
Astfel, măsurile implementate în decembrie 2023 vor continua, prelungindu-se aplicarea lor cu 3 luni începând din 1 aprilie 2024.
Anunțul premierului a fost făcut în ciuda obiecțiilor formulate de transportatori și asigurători, care susțin că extinderea plafonării prețurilor RCA nu este justificată și ar putea produce rezultate contrare așteptărilor.
Controversele transportatorilor și asigurătorilor privind decizia Guvernului
Confederația transportatorilor auto (COTAR) a cerut în luna martie Guvernului să nu aprobe prelungirea plafonării tarifelor RCA propusă de Ministerul de Finanțe, cu condiția ca aceasta să nu fie realizată la tariful de referință publicat de ASF. „Chiar dacă prețurile continuă să crească indiferent de plafonare, asigurătorii vor avea ocazia să își dubleze tarifele după perioada de plafonare sub pretextul că nu au existat creșteri de preț,” au adăugat reprezentanții transportatorilor.
Pe de altă parte, asigurătorii s-au arătat dezamăgiți de decizia de a extinde perioadele de plafonare a primelor RCA pentru a treia oară, până la 30 iunie 2024, fără a lua în considerare efectele inflației.
- „Subliniem că de la începutul lunii aprilie 2023, tarifele RCA au fost reglementate. Inițial, măsura a fost în vigoare pentru 6 luni, extinsă ulterior cu 3 luni, iar la sfârșitul anului trecut, Guvernul a prelungit-o din nou cu o ajustare de doar 6,8%, insuficientă pentru a acoperi inflația din 2023 (10,4% conform INSSE).
- Mai grav, dauna medie RCA a crescut în trimestrul al treilea al anului trecut cu peste 12%, depășind inflația, având în vedere că despăgubirile nu au fost plafonate,” a declarat un reprezentant al asigurătorilor UNSAR.
Sursa foto: Dreamstime.com