Simularea Evaluării Naționale 2025 începe luni - Informații esențiale pentru elevi

Simularea Evaluării Naționale 2025 începe luni - Informații esențiale pentru elevi
Elevi în timpul unui examen. Colaj Hotnews. Inquam Photos / George Călin

Simularea pentru Evaluarea Națională 2025 a elevilor de clasa a VIII-a va debuta pe 17 martie, începând cu proba de Limba și literatura română, conform anunțului făcut de Ministerul Educației.

Această simulare va avea loc în peste 3.500 de unități de învățământ și centre de examen, cu o așteptare de participare din partea a peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Aproape 10.000 de elevi sunt înscriși pentru proba de limbă maternă.

Subiectele și baremele vor fi disponibile zilnic, la ora 15:00, pe pagina web special dedicată.

Subiectele pentru simularea Evaluării Naționale 2025 sunt create de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), care asigură elaborarea subiectelor pentru examenele naționale.

  • Găsiți programul pentru simularea Evaluării Naționale 2025 - Limba și literatura română.

Comunicarea rezultatelor Simulării Evaluării Naționale 2025

Evaluarea lucrărilor scrise ale elevilor participanți la simulare va fi realizată prin intermediul unei platforme digitale de evaluare.

Rezultatele vor fi comunicate individual pe 31 martie și vor fi discutate la nivelul fiecărei unități de învățământ cu elevii, părinții și în cadrul consiliilor profesorale, pentru a adopta măsuri adecvate în vederea îmbunătățirii performanțelor școlare.

Fiindcă rezultatele sunt comunicate individual, nu se vor furniza coduri de anonimizare pentru candidați.

Notele obținute nu vor fi introduse în catalog, cu excepția situației în care elevul sau părintele solicită în mod scris ca acestea să fie înregistrate.

Reguli pentru redactarea lucrărilor la proba de limba română

Ministerul Educației și Cercetării a făcut publice detalii despre redactarea lucrărilor pentru elevii de clasa a VIII-a care participă la simularea Evaluării Naționale 2025.

La proba de Limba și Literatura română și/sau maternă, elevilor le este permis să sublinieze textul cu un creion sau stilou/pix de culoare albastră.

Pentru itemii ce vizează sintaxa frazei, elevii pot delimita propozițiile fără ca acestea să fie considerate semne speciale.

„Un răspuns completat poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și scrierea răspunsului corect lângă căsuța respectivă. De asemenea, un răspuns marcat cu X poate fi corectat în mod similar”, conform Ministerului.

Permisii pentru elevi la proba de Matematică

Pentru proba de Matematică, ce va avea loc pe 18 martie, elevii pot face marcaje pe figură și pot completa figurile cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

De asemenea, elevii pot crea figuri geometrice în zona destinată rezolvării problemelor.

„Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat printr-o tăiere orizontală și încercuirea unui răspuns alternativ. Dacă un elev reconsideră răspunsul inițial, poate scrie noua variantă în zona dedicată punctajului”, se menționează.

Calendarul Evaluării Naționale 2025

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă

Elevii de clasa a VIII-a vor primi primele rezultate pe 3 iulie, iar notele finale, după contestații, vor fi afișate pe 10 iulie.

Recomandari
Show Cookie Preferences