ȘTIINȚĂ. Mumiile din mlaștini – Descoperiri de acum 2.000 de ani care ne dezvăluie detalii despre ultimele lor mese.

ȘTIINȚĂ. Mumiile din mlaștini – Descoperiri de acum 2.000 de ani care ne dezvăluie detalii despre ultimele lor mese.
Mlastina, Foto: Steve Allen, Dreamstime.com

Celebrarea mumiei egiptene este cunoscută, dar o categorie aparte de corpuri extrem de bine conservate a fost găsită în mlaștini din Europa de Nord. Aceste corpuri, cunoscute sub numele de „bog bodies”, atât de vechi încât datează cu două milenii în urmă, oferă detalii surprinzătoare pentru a le analiza, așa cum este cazul unui corp descoperit în Danemarca, al cărui conținut gastric a revelat o masă compusă din peste 60 de tipuri de plante zdrobite într-un amestec de cereale, ierburi amare și 13 tipuri diferite de iarbă. Ce informații avem despre sfârșitul acestor locuitori?

Mlaștina, o graniță între lumi și o poartă către divinitate

În Epoca Fierului, mlaștinile aveau o semnificație esențială pentru europeni, aceștia recoltând turbă, mușchi sau rămășițe de plante pentru diverse unelte, arme sau recipiente.

Din aceste mlaștini se extrăgea turbă, utilizată în gospodării, dar și minereu de fier pentru a crea cazane și scuturi. De asemenea, mlaștinile erau fundalul a numeroase vânători, deși aceste zone erau periculoase, constituind și puncte strategice pentru micile comunități din Epoca Fierului.

Se crede că mlaștinile erau privite ca locuri sacre de către vechile generații, într-o lume plină de superstiții. Acestea reprezentau o graniță între uscat și apă, dar și între lumi, având vapori de gaz și mirosuri greu suportabile.

  • Sarea și oamenii – O poveste începută acum 8.000 de ani în România
Recomandari
Show Cookie Preferences