Studiu: 25% dintre copiii din România experimentează dureri de spate din cauza posturii necorespunzătoare. Ce riscuri pe termen lung sunt implicate?

Studiu: 25% dintre copiii din România experimentează dureri de spate din cauza posturii necorespunzătoare. Ce riscuri pe termen lung sunt implicate?
Postura greșită a copiilor poate duce la probleme de sănătate / Foto: Dmitry Dikushin | Dreamstime.com

Un sfert dintre copii resimt dureri de spate, conform unui studiu desfășurat de Asociația KinetoBebe în instituțiile de învățământ din București în ultimul an. Această cercetare a inclus aproape 6.000 de elevi din școli primare și a relevat că, deși cei mici sunt familiarizați, teoretic, cu conceptele de postură corectă, mulți dintre ei adoptă poziții incorecte în sălile de clasă sau în fața ecranelor.

Medicii subliniază că obiceiurile incorecte legate de postură pot provoca probleme de sănătate și în timpul maturității.

Numai un terț dintre copii mențin o poziție corectă în bancă, iar aproximativ jumătate folosesc telefonul corect

Dintre cei 5.971 de copii evaluați de kinetoterapeuți, 24% au raportat dureri de spate și 8% au întâmpinat dificultăți legate de greutate. Doar 30% manifestă o poziție corectă în bancă, 46% mobilează dispozitivele corect și doar 41% poziționează caietul în mod corespunzător.

Peste 53% dintre copiii din ciclul primar care au participat la campanie consideră că ghiozdanul este prea greu, iar puțin peste jumătate – 52% – se implică în activități sportive.

Campania cu hashtag-ul #StaiDrept a avut loc în școlile din București și a cuprins 5.971 de elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a patra, fiind prima statistică realizată privind problematica posturii copiilor.

Vârsta copiilor cu dureri de spate a scăzut dramatic în urma pandemiei

Ana Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe, a semnalat o scădere îngrijorătoare a vârstei de apariție a durerilor de spate la copii: „În trecut, vârsta minimă observată era de 16-17 ani, însă după pandemie am observat că aceasta a coborât semnificativ. Acum, copii de 9-10 ani vin cu dureri de spate în centrele de recuperare, având contracturi musculare severe.”

„Aceștia nu imită comportamentele adulților, ci suferă efectiv din cauza propriilor dureri. Am realizat că trebuie să intervenim în educația din școli. Deseori, când le spunem să ‚stai drept!’, copiii nu înțeleg în totalitate această indicație”, adaugă inițiatoarea campaniei.

Mulți copii cunosc posturile corecte, dar nu le aplică în practică

Multe dintre micuțe sunt conștiente de ce înseamnă o postură corectă, dar nu reușesc să o aplice, observă Ana Maria Brezean, kinetoterapeut în cadrul Asociației KinetoBebe.

„A sta drept nu înseamnă să forțăm umerii spre spate, ci să menținem o poziție verticală, cu privirea înainte și umerii relaxați. De asemenea, este esențial ca greutatea să fie distribuită uniform pe ambele picioare,” explică kinetoterapeutul.

„În timpul așezării, trebuie să ne ținem posteriorul pe scaun, cu picioarele relaxate, coatele pe masă, privirea înainte și spatele drept. Când scriem, stângacii ar trebui să încline caietul spre dreapta, iar dreptacii spre stânga,” adaugă ea.

Riscuri pentru sănătate și în viața adultă

Medicii avertizează că obiceiurile incorecte de postură pot avea consecințe și în viața de adult.

O postură greșită duce, în decurs de timp, la contracturi musculare care pot persista până la maturitate, moment în care persoana poate suferi de dureri de spate, în special la birou.

„O poziție incorectă poate exercita o presiune crescândă asupra mușchilor, ligamentelor, articulațiilor și oaselor”, afirmă dr. Christopher Redman, chirurg ortoped pediatru. „Pe măsură ce copilul crește, o postură proastă poate provoca aliniamente anormale și, în cele din urmă, dezvoltarea artritei în viața adultă.”

Pe lângă durerile de spate, problemele de postură pot afecta atenția și capacitatea de învățare a copiilor; astfel, la școală, în timp ce profesorul predă, elevul se poate concentra pe menținerea unei poziții confortabile.

De asemenea, disfuncțiile posturale pot duce, în final, la deformări ale coloanei vertebrale, ceea ce poate crea presiune pe nervi sau vase de sânge, afectând circulația sângelui către creier, provocând astfel complicații majore.

Foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences