Studiu Deloitte: Provocările forței de muncă și costurile de construcție pentru dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România

Studiu Deloitte: Provocările forței de muncă și costurile de construcție pentru dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România
Irina Dimitriu Foto: Deloitte România

Aproape 60% dintre respondenți prezic o creștere a valorii tranzacțiilor imobiliare până în 2025, nivelul optimismului variind de la 64% în Cehia la 24% în România.

Cele mai mari preocupări ale dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 includ disponibilitatea și costul forței de muncă (26%), urmate de costurile de construcție (20%) și achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (18%), conform studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2025. Mulți participanți se așteaptă la o apreciere a valorii tranzacțiilor imobiliare.

Studiul evidențiază reziliența și adaptabilitatea sectorului imobiliar din Europa Centrală în fața incertitudinilor globale, tensiunilor geopolitice și volatilității economice.

Peste 50% dintre respondenți anticipează o îmbunătățire a activității pe piață în acest an, comparativ cu 40% anul trecut, iar cei care prevăd o scădere s-au redus la 14%, de la 16% în 2024. Totuși, în România, 41% dintre participanți se așteaptă la o deteriorare a activității, iar doar 18% prezic o creștere.

Percepția asupra climatului economic s-a îmbunătățit în regiune, 36% dintre participanți considerând că evoluția va fi pozitivă (comparativ cu 29% anul trecut), în timp ce 19% anticipează o deteriorare. La nivelul României, 57% din respondenți se așteaptă la o înrăutățire a climatului economic, iar doar 14% la o evoluție favorabilă.

În ceea ce privește cadrul fiscal, 71% dintre participanți consideră că acesta va rămâne stabil, totuși 70% dintre respondenții din România se așteaptă la o înăsprire a sistemului de taxe.

Printre sectoarele cele mai promițătoare pentru următorii cinci ani se numără infrastructura pentru energie verde, care are un procent de 67% în regiune, cu 78% în România, 75% în Cehia și 68% în Polonia. Alte sectoare dinamice includ centrele de date (55%) și proiectele din sectorul medical (36%).

„Rezultatele studiului indică faptul că piața se dezvoltă, iar jucătorii se adaptează provocărilor și se concentrează pe domeniile cu potențial crescut pentru viitor – tranziția verde, tehnologia și sănătatea. Specificitățile României sunt mai strâns legate de evoluția economică generală și de perspectivele reglementărilor macroeconomice. Jucătorii din România prezic o creștere a disponibilității activelor imobiliare (58%), depășind media regională (54%). Restructurarea legislației în domeniu, cum ar fi noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, vine cu provocări care necesită timp și efort pentru conformare.” a subliniat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al consultanței imobiliare în cadrul Deloitte România.

O noutate a acestui studiu este menționarea criteriilor ESG (de mediu, sociale și de guvernanță) ca o provocare distinctă pentru companiile din domeniu (12%). Deși piața imobiliară face încă tranziția către aceste cerințe, majoritatea respondenților se așteaptă ca proprietățile conforme cu standardele ESG să aibă un cost cu până la 15% mai mare față de cele neconforme în perioada care urmează.

Studiul Real Estate Confidence Survey for Central Europe, realizat de Deloitte din 2019, examinează percepția profesioniștilor din sector asupra evoluției pieței din regiune. Anul acesta, au participat dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar, cu predominanță din Cehia (32%), România (19%), Polonia (13%) și Ungaria (4%). 32% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.

Deloitte oferă global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, managementul riscurilor, sprijinind aproape 90% dintre companiile din topul Fortune Global 500® și mii de alte companii din sectorul privat. Experții contribute la realizarea de rezultate durabile și de impact, promovând încrederea în piețele de capital. Cu o experiență de peste 175 de ani, Deloitte este activ în peste 150 de țări.

Deloitte România reprezintă una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, colaborând cu Reff & Asociații | Deloitte Legal pentru a oferi servicii de audit, consultanță fiscală, juridică, consultanță și managementul riscurilor, inclusiv soluții tehnologice, cu o echipă de 3.200 de profesioniști.

Pentru mai multe informații despre rețeaua globală a firmelor membre, accesați Deloitte.ro.

© 2025. Contactați Deloitte România pentru mai multe detalii.

Articol sponsorizat de Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences