Transformarea unui grup de șoferi români de TIR într-o vastă rețea de voluntari care sprijină diaspora: „Am realizat cât de uniți suntem”
Un grup de Facebook format din șoferi români de TIR s-a transformat în ultimii cinci ani într-o mare comunitate, devenind un important punct de sprijin pentru cei 5,7 milioane de români care trăiesc în afaceri. Jurnaliști din diferite publicații internaționale au investigat, în cadrul inițiativei PULSE, povestea acestor voluntari care oferă ajutor românilor, fie că este vorba de probleme grave, precum lipsa de suport din partea angajatorilor, fie de nevoi mai simple, cum ar fi găsirea unui partener pentru pescuit.
Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2019, un politician român a emis declarații jignitoare referitoare la profesia de șofer de TIR, iar „băieții erau deciși să îi răspundă”, menționează Adriana Mureșan, o șoferiță de TIR de 56 de ani care locuiește în Spania.
Adriana a fondat grupul „RoOmenia Voluntari în Europa”, care a început cu doar câțiva șoferi de TIR, dar acum numără aproape 150.000 de membri.
Ofensați, șoferii români au planificat să voteze în număr mare pentru a-i da o lecție politicianului respectiv, „dar nu a fost simplu”, subliniază ea. Din cauza restricțiilor de acces cu camionul în orașe, Adriana a apelat la grupurile de Facebook pentru a găsi voluntari dispuși să le ofere transport la vot. Mulți români din diaspora s-au oferit voluntar.
Astfel, Adriana a reușit să pună în legătură șoferii de TIR cu acești voluntari români din diaspora și a creat o comunitate activă pe Facebook, care a continuat să funcționeze și după alegeri.
„Am realizat cât de puternici suntem și că toată diaspora din Europa s-a unit într-un singur grup”, spune ea.
Șoferii au început să-și facă invitații între ei: „Voi fi în Berlin în acest weekend. Dacă trece cineva pe aici, voi împărți un pahar de țuică” sau „Eu sunt în Germania, în această zonă. Dacă vreun șofer vrea să vină la pescuit, îl invit”, descrie ea mesajele care au început să circule.
„Pentru că în afara țării, camionul devine casa ta, și deși ne-am integrat, tuturor ne este dor de țara natală”, adaugă Adriana.
RoOmenia Voluntari în Europa
Cinci ani mai târziu, această inițiativă a crescut într-un grup de sprijin reciproc cu peste 148.000 de membri, Asociația RoOmenia Voluntari în Europa, unde românii din străinătate se ajută între ei.
Activitățile variază de la necesități simple, precum sprijinirea unui șofer care are nevoie de un vorbitor al limbii locale, până la asistență pentru lucrătorii sezonieri lăsați fără adăpost sau găsirea unui loc de muncă pentru cei în dificultate.
„Acestea sunt povești minunate”, afirmă Adriana. „Ne numim «RoOmenia» (un joc de cuvinte între România și Omenia), deoarece dorim să schimbăm percepția despre țara noastră prin acțiuni de generozitate.”
Pandemia a amplificat rețeaua
Cu aproximativ 5,7 milioane de români răspândiți în Europa, mii de familii din România trăiesc în așteptarea apelurilor video și a întâlnirilor periodice.
Conform datelor asociației Salvați Copiii România, peste 13,8% dintre copiii din România – mai mult de 500.000 – au avut unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate în perioada 2021-2022.
„Singurul lucru pe care îl regret este că i-am despărțit pe nepoți de bunici”, a spus Dragoș, un antreprenor român în Spania.
Anxietatea trăită de ceilalți în timp ce își neglijează rudele se numește „Sindromul Italia”.
Cei mai mulți dintre acești români au fost invizibili până în timpul pandemiei, când s-au dovedit a fi esențiali, subliniază Adriana. Chiar și restricțiile de zbor au fost ridicate pentru muncitorii sezonieri, astfel încât recoltele să nu fie compromise.
Pandemia a dus la o creștere bruscă a numărului de voluntari. „Nu aveam idee că există atât de mulți muncitori sezonieri români”, adaugă Adriana, menționând că „acestora le lipsea totul”.},{