Trei Observații după Prima Săptămână a lui Donald Trump ca Președinte Elected al Statelor Unite

Trei Observații după Prima Săptămână a lui Donald Trump ca Președinte Elected al Statelor Unite
Donald Trump, urmărit la televizor în timp ce își ținea discursul victoriei la alegerile ce au avut loc pe 5 noiembrie, FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

După ce a câștigat un nou mandat de președinte al Statelor Unite, Donald Trump a acționat rapid pentru a-și pune în aplicare planurile pentru o al doilea administrare. Indiciile sugerează că și-a stabilit prioritățile și a selectat pentru cabinet persoane care îi sunt profund loiale, conform unei analize.

Trump a avut o victorie clară la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, obținând 312 voturi în Colegiul Electoral în comparație cu cele 226 ale contracandidatei sale, Kamala Harris. Fostul magnat din New York a câștigat toate cele 7 state indecise, cunoscute ca „swing states”, participând astfel la o competiție acerbă.

Spre deosebire de alegerile din 2016, când a câștigat doar prin Colegiul Electoral, Trump a reușit de această dată să își asigure și votul popular, având o diferență de aproape 3 milioane de voturi. Ultimul republican care a câștigat votul popular a fost George W. Bush, acum două decenii.

Trump a marcat o premieră istorică, devenind al doilea președinte american care obține două mandate neconsecutive, o situație care nu s-a mai întâmplat din 1892. Victoria sa a fost însoțită de succesul republicanilor la alegerile intermediare pentru Congres.

Partidul Republican a preluat controlul asupra Senatului și a menținut majoritatea în Camera Reprezentanților, acest consens popular având un impact imediat asupra deciziilor adoptate de Trump în această perioadă.

Cabinetul lui Trump, plin de Loialiști

Președintele ales a început să numească persoanele pentru funcțiile cheie din cabinetul său imediat după alegeri, atât pentru echipa de consilieri, cât și pentru posturile de secretar în diverse ministere.

Deciziile sale sugerează o intenție de reformare semnificativă a guvernului, renunțând la politicienii tradiționali în favoarea unor figuri mai puțin convenționale, care împărtășesc viziunea sa asupra administrației.

O excepție notabilă a fost alegerea lui Marco Rubio, un senator experimentat pe probleme de politică externă, pentru funcția de secretar de stat.

Pentru conducerea comunității de informații, Trump a optat pentru Tulsi Gabbard, cunoscută pentru declarațiile controversate din trecut. Ea a colaborat cu Trump în campania electorală și l-a ajutat să se pregătească pentru dezbateri.

Pentru conducerea Pentagonului, Trump l-a ales pe Pete Hegseth, fost ofițer în Garda Națională, care are o poveste controversată în legătură cu plecarea sa din armată. Această alegere a stârnit neliniște în rândul experților în securitate.

Nominalizarea lui Robert F. Kennedy Jr. pentru postul de secretar al Sănătății a intensificat îngrijorările, având în vedere că acesta propagă teorii ale conspirației legate de vaccinuri.

Kennedy Jr. a anunțat recent că își suspendă campania și îl va sprijini pe Trump la alegerile viitoare.

Analizând echipa lui Trump, se poate observa că majoritatea membrilor săi sunt extrem de loiali și susțin o restructurare a departamentelor guvernamentale.

Congresul Favorabil lui Trump, Dar Cu Posibile Obiecții din Parte Senatorilor

Cu majoritatea republicană în Camera Reprezentanților și Senat, Trump are la dispoziție un Congres favorabil pentru următorii doi ani, facilitându-și avansarea legislației.

Acest context oferă Partidului Republican mai puține obstacole în blocarea inițiativelor lui Trump, permițându-i să pună în execuție prioritățile campaniei.

Controlul republicanilor este vital pentru realizarea promisiunilor din campania electorală, inclusiv măsuri de imigratie mai stricte, taxe pentru importuri și reglementări de mediu mai puțin restrictive.

Totuși, Senatul ar putea avea unele rezerve. Capacitatea lui Trump de a influența Partidul Republican a fost testată recent, când a fost ales un nou lider în Senat. Mitch McConnell, liderul actual, a anunțat că nu va mai candida pentru această funcție.

Deși Trump nu a indicat un favorit pentru înlocuirea lui McConnell, susținătorii săi au încercat să îl susțină pe Rick Scott, un politician pro-trump.

În cele din urmă, senatorii au ales pe John Thune ca lider, un senator cu o relație mai puțin apropiată de Trump.

Votul secret nu înseamnă însă neapărat un dissent aminte pentru Trump, iar realitatea loialității senatorilor va fi testată în procesul de confirmare a nominalizărilor.

Nominalizările cabinetului trebuie aprobată de Senat, organism care și-a exprimat deja rezerve față de numirea lui Matt Gaetz la procuratura generală, având în vedere acuzațiile împotriva sa.

Deși Gaetz este un loialist, îngrijorările au persistat.

China, Prioritară Față de Ucraina

Trump are o viziune distinctă asupra politicii externe, în special comparativ cu administrația Biden. El a criticat în mod constant sprijinul pentru Ucraina și a sugerat că ar trebui să renunțe la pretențiile de apartenență la NATO.

Propunerile sale, expuse de vicepreședintele ales J.D. Vance, includ stabilirea unei zone demilitarizate și politica de neutralitate a Ucrainei.

Strategul republican Bryan Lanza a formulat o opinie controversată, afirmând că Ucraina ar trebui să renunțe la speranța de a recâștiga Crimeea.

În urma acestor declarații, echipa de tranziție a lui Trump a clarificat că opinia lui Lanza nu reprezenta poziția oficială.

Din nominalizările realizate, reiese că administrația lui Trump va fi dominată de poziții dure față de China, văzută ca principală amenințare la adresa influenței globale a SUA.

Trump pare pregătit să continue un curs mai rigid față de Beijing comparativ cu mandatul său anterior.

Recomandari
Show Cookie Preferences