Un proces cu implicații globale: „Pericol existențial” / 77,6% din uscatul planetei afectat în ultimele trei decenii, conform ONU

Un proces cu implicații globale: „Pericol existențial” / 77,6% din uscatul planetei afectat în ultimele trei decenii, conform ONU
Secetă, Credit foto: Michael Dietrich / imageBROKER / Profimedia

Potrivit unui raport recent al Comisiei pentru Combaterea Deșertificării din cadrul ONU (UNCCD), o aridizare alarmantă se desfășoară sub ochii noștri. De fapt, 77,6% din suprafața uscată a Pământului a devenit aridă permanent în ultimele 30 de ani.

„Pentru prima dată, criza aridizării globale a fost documentată clar științific. Datele arată un pericol existențial crescut, ce va afecta milioane de indivizi din întreaga lume”, afirmă Ibrahim Thiaw, secretar executiv al UNCCD.

Experții avertizează că procesul este ireversibil

Cercetătorii subliniază că acest proces este ireversibil. Practic, solul a pierdut capacitatea de a reveni la condițiile originale. Acest fenomen va transforma fundamental viața pe planeta noastră.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, evaporarea apei se intensifică, iar atmosfera devine din ce în ce mai eficientă în a capta vaporii de apă. Această situație duce la transformarea pădurilor odată verzi în terenuri aride, necorespunzătoare pentru agricultură.

Incalzirea globală nu este singura cauză, cum subliniază oamenii de știință, ci și deciziile eronate privind despăduririle și gestionarea apelor. Aceste probleme se vor traduce într-o criză alimentară fără precedent, afectând mai mult de trei miliarde de oameni în viitorul apropiat.

Europa între regiunile afectate / Propuneri de măsuri drastice din partea cercetătorilor

Regiunile cele mai afectate la nivel global includ vestul Statelor Unite, Brazilia, estul Asiei, centrul Africii și aproape toată Europa.

Totuși, există o notă de optimism. Cei care au redactat raportul susțin că riscul ca peste 5 miliarde de oameni să se confrunte cu criza apei și alimentației până la sfârșitul secolului poate fi evitat prin implementarea unor măsuri drastice.

Aceste măsuri includ reduceri semnificative ale emisiilor de carbon, politici care eficientizează consumul de apă și gestionarea terenurilor, și, în special, o cooperare internațională mai eficientă decât în trecut.

Conform specialiștilor, nu este o chestiune de a avea resursele necesare pentru a contracara acest risc, ci mai degrabă de a stabili când, cum și, în special, dacă vom începe să acționăm.

Recomandari
Show Cookie Preferences