Uniunea Europeană implementează prima serie de măsuri de ripostă la tarifele impuse de SUA. Ungaria, unica ţară care s-a abţinut / Ce produse americane sunt afectate

Comisia Europeană a declarat miercuri că a obţinut suportul statelor membre ale UE pentru a aproba un grup iniţial de măsuri de contrabalansare a tarifelor impuse de SUA pe oţel şi aluminiu, care vor intra în vigoare pe 15 aprilie. Astfel, Uniunea Europeană va aplica taxe suplimentare, în principal de 25%, asupra unei varietăţi de produse importate din SUA, ca reacţie la tarifele vamale americane pentru metale. Bruxelles-ul îşi va continua analiza privind răspunsurile la tarifele aplicate la automobile şi la cele mai generale anunţate recent.
UE are capacitatea de a aplica tarife de retorsiune în valoare de aproximativ 22 miliarde euro pentru diverse produse americane, după ce statele membre ale blocului european au aprobat aceste măsuri, conform agențiilor News.ro și Agerpres. Printre acestea se numără produse agricole precum soia, carne de pasăre, orez, suc de portocale şi mai multe tipuri de fructe. Totodată, se iau în considerare taxe vamale de până la 25% pentru lemn, motociclete, produse din plastic, echipamente electronice și produse cosmetice.
„Uniunea Europeană apreciază că tarifele impuse de SUA sunt nejustificate și dăunătoare, provocând prejudicii economice atât de o parte, cât și de cealaltă, precum și economiei globale. UE își exprimă clar dorința de a găsi soluții negociate cu SUA, care să fie echilibrate și reciproc avantajoase”, a declarat reprezentantul Comisiei.
Răspunsul Uniunii Europene la tarifele impuse de președintele Donald Trump va fi aplicat în trei etape.
Unele măsuri vor intra în vigoare săptămâna viitoare, altele se vor aplica de la mijlocul lunii mai, iar ultima etapă va fi implementată în decembrie, conform informațiilor de la POLITICO.
În ultimele luni, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost afectate în trei etape de tarife vamale suplimentare impuse de Washington, iar ca reacție, acestea și-au organizat un răspuns similar.
Totodată, se urmărește ca măsurile să vizeze în mod special produsele din statele controlate de Partidul Republican.
Bruxelles-ul a decis să excludă bourbonul din lista produselor americane vizate de taxa suplimentară. Diverse țări europene producătoare de vin, precum Italia și Franța, au cerut excluderea bourbonului american, după ce Washingtonul a amenințat cu tarife vamale de 200% asupra vinurilor și băuturilor spirtoase europene.
Ungaria este singura ţară care contestă măsurile UE
Potrivit a patru diplomaţi din UE care au fost informaţi direct despre vot, doar Ungaria s-a opus pachetului de măsuri, în timp ce toate celelalte 26 de state au votat pentru.
„Escaladarea nu reprezintă o soluție. Astfel de măsuri vor aduce daune economiei și cetățenilor europeni, prin creșterea prețurilor. Singura cale corectă este negocierea, nu represaliile”, a afirmat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, într-o postare pe X.
Se estima că 14 țări UE ar fi trebuit să voteze împotriva represaliilor economice ale blocului comunitar, o situație puțin probabilă având în vedere unitatea demonstrată în ultimele săptămâni.
Vor fi impuse noi taxe vamale și măsuri de contracarare
Răspunsurile europene nu acoperă în prezent tarifele „reciproce” de 20% aplicate de Trump pentru toate exporturile UE, care au intrat în vigoare miercuri, și nici cele de 25% pentru automobile. Președintele american a declarat, de asemenea, că vor fi introduse în curând tarife pentru produsele farmaceutice.
Comisia Europeană ia în considerare implementarea contramăsurilor sale față de aceste taxe începând cu săptămâna viitoare.
„Va fi cu certitudine în curând. Mă aștept să fie chiar săptămâna viitoare”, a afirmat marți purtătorul de cuvânt pentru comerț, Olof Gill.
Trump solicită ca UE să reducă excedentul comercial cu SUA, de exemplu, prin achiziționarea unor cantități nerealiste de gaz sau prin modificarea standardelor de siguranță pentru automobile.
Deși Europa exportă aproximativ mai multe bunuri către SUA, America obține și ea un excedent în privința serviciilor. Global, relația comercială de 1,3 trilioane de euro prezintă o diferență de aproximativ 50 de miliarde de euro.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reînnoit săptămâna aceasta propunerea de eliminare a tuturor tarifelor industriale, printr-un acord de tip „zero pentru zero”, pe baza unor principii reciproce.