SUA anulează sancțiunile impuse de administrația Biden lui Antal Rogan, un colaborator al premierului maghiar Viktor Orban. Motivul sancțiunilor inițiale

SUA anulează sancțiunile impuse de administrația Biden lui Antal Rogan, un colaborator al premierului maghiar Viktor Orban. Motivul sancțiunilor inițiale
Marco Rubio l-a primit pe ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, la Departamentul de Stat al SUA din Washington D.C., marți, 4 martie 2025. Credit: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Antal Rogan, beneficiarul acestei decizii, a fost sancționat în luna ianuarie pentru presupuse acte de corupție, o acțiune la care Budapesta a promis că va reacționa odată cu revenirea lui Trump la președinție, conform Reuters.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat marți că va ridica sancțiunile aplicate unui consilier apropiat al premierului maghiar Viktor Orban, menționând că aceste măsuri sunt incompatibile cu politica externă a SUA.

Marco Rubio, secretarul de stat, a avut o discuție marți cu Peter Szijjarto, omologul său ungar, informându-l despre această decizie, conform unei declarații a purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.

Bruce a subliniat că secretarul de stat i-a comunicat ministrului de externe Szijjarto că Rogan, un oficial de rang înalt din Ungaria, este scos de pe lista persoanelor supuse sancțiunilor, subliniind că menținerea acestei desemnări nu mai corespunde intereselor politicii externe a SUA.

În cadrul discuției, cei doi oficiali au abordat și modalitățile de întărire a parteneriatului dintre SUA și Ungaria pe tema problemelor majore și oportunităților de dezvoltare economică, a adăugat Bruce.

Viktor Orban și partidul său Fidesz s-au numărat printre cei mai vocali susținători ai lui Donald Trump în Europa.

Detalii despre Antal Rogan și motivele sancțiunilor aplicate

Sancțiunile la adresa lui Rogan au fost instaurate de administrația fostului președinte Joe Biden pe 7 ianuarie, fiind asociate cu acuzații de corupție, o acțiune pe care Ungaria s-a angajat să o conteste odată cu instalarea lui Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Rogan este un colaborator de încredere al lui Orban, condusând cabinetul premierului din 2015.

Departamentul Trezoreriei SUA, sub administrația Biden, a afirmat că Rogan a coordonat un sistem de distribuire a contractelor și resurselor publice din Ungaria către susținătorii săi și partidul Fidesz.

Rogan are o legătură îndelungată cu Orban, având un rol proeminent în conducerea aparatului media al guvernului și în organizarea campaniilor electorale.

În ianuarie, Departamentul de Stat a menționat că „activitățile lui Antal Rogan” reflectă clima de impunitate din Ungaria, unde oligarhii și actorii nedemocratici controlează părți esențiale ale statului.

Ambasadorul american David Pressman a declarat că decizia de sancționare a unui ministru în funcție, mai ales într-o țară aliată, nu a fost luată cu ușurință, dar corupția sistemică asociată cu Rogan afectează procesul decizional al Ungariei în legătură cu chestiuni esențiale pentru securitatea SUA.

Orban și-a apărat consilierul principal.

Orban a afirmat că „Rogan este responsabil de serviciile de securitate națională, un apărător al suveranității naționale maghiare și faptul că este sancționat de o putere majoră demonstrează că face o treabă bună, acesta fiind principiul nostru”.

Aspecte legate de corupție

Acuzațiile de corupție și clientelism au fost asociate cu Orban de la preluarea mandatului în 2010, iar relațiile Budapestei cu Washingtonul s-au deteriorat în timpul președinției lui Biden, în parte din cauza relațiilor strânse ale Ungariei cu Moscova, în ciuda conflictului din Ucraina.

Conform ONG-ului Transparency International, Ungaria se află pe ultimul loc între cele 27 de țări ale Uniunii Europene în ceea ce privește corupția, pe fondul suspiciunilor de deturnare de fonduri care au dus la suspendarea unor miliarde de euro din fonduri europene, conform AFP.

De când Orban a revenit la putere în 2010, cercul său de apropiați a acumulat o bogăție considerabilă, inclusiv prieteni precum Lorinc Meszaros și ginerele Istvan Tiborcz, care dețin acum mari părți din economie.

Liderul naționalist a restricționat treptat toate mecanismele de control și echilibru, inclusiv mass-media și sistemul judiciar.

Parlamentul European a concluzionat că Ungaria nu mai reprezintă o democrație autentică, fiind considerată un „regim hibrid de autocrație electorală.”

Orban a negat constant acuzațiile de corupție.

Recomandari
Show Cookie Preferences