Uniunea Europeană interzice comerțul cu produse rezultate din defrișări: Ce obligații au importatorii și exportatorii?

Regulamentul Comisiei Europene 1115/2023, cunoscut sub denumirea de Regulamentul privind produsele provenite din defrișări (EUDR), impune interdicția comercializării în cadrul Uniunii Europene a produselor care provind din zone afectate de defrișări, precum și restricții la exportul acestora. Această reglementare va intra în aplicare la sfârșitul anului, în prima fază pentru companiile mari și mijlocii care sunt implicate în astfel de tranzacții, stabilind o serie de cerințe de verificare și raportare. Astfel, operatorii și comercianții din lanțul de aprovizionare sunt obligați să efectueze diligența necesară pentru a se asigura că produsele pe care le primesc nu provin din zone defrișate; altfel, se expun unor sancțiuni severe.
Produsele vizate de această reglementare includ cafeaua, cacao, palmierii pentru ulei, cauciucul, soia, lemnul și bovinele, precum și articolele derivate din acestea, precum ciocolata, mobilierul din lemn, anvelopele din cauciuc, pieile de bovine, uleiul de soia, uleiul de palmier, celuloza și hârtia, provenite din terenuri defrișate după 31 decembrie 2020.
Potrivit EUDR, comercianții care facilitează traficul cu aceste produse sunt obligați să depună o „declarație de diligență” într-un portal al Comisiei Europene, care va include detalii precum tipul și cantitatea produsului, țara de origine, localizarea geografică a terenurilor de proveniență, informațiile de contact ale furnizorului și metodele prin care riscurile de neconformitate sunt evaluate.
Operatorii sunt, de asemenea, obligați să publice anual rapoarte online care să detalieze sistemul lor de diligență, măsurile adoptate și modul în care respectă cerințele impuse.
Dovezile legate de diligența efectuată trebuie păstrate pentru eventuale controale timp de cinci ani de la introducerea produselor pe piață sau de la export.
În procesul de control vamal, importatorii și exportatorii vor trebui să completeze în declarațiile de import/export numărul de înregistrare al declarației de diligență din portalul Comisiei Europene pentru a permite circulația produselor respective.
Pentru a susține implementarea acestui sistem de control, regulamentul preconizează ca, până la 30 decembrie 2024, Comisia Europeană să dezvolte un sistem de informații care va permite operatorilor să se înregistreze și să depună declarațiile de diligență. De asemenea, până la 30 iunie 2028, va fi creată o interfață electronică în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene care va facilita schimbul de date între sistemele vamale naționale și sistemul de informații dedicat.
Termenele și sancțiunile impuse
Data de aplicare a acestei reglementări variază în funcție de dimensiunea operatorilor economici. Astfel, pentru întreprinderile mari și mijlocii, termenul este 30 decembrie 2024, în vreme ce pentru microîntreprinderi și companii mici, datele limită sunt 30 iunie 2025.
Odată cu implementarea regulamentului, companiile care se ocupă de produsele menționate trebuie să se asigure că respectă toate normele; nerespectarea acestora poate atrage sancțiuni severe, inclusiv amenzi de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală, confiscarea produselor sau a veniturilor din vânzarea lor, excluzii de la licitațiile publice și restricții la importul și exportul de produse.
În concluzie, având în vedere impactul semnificativ al acestui regulament, este esențial ca firmele implicate în comerțul cu produsele afectate să-și analizeze lanțul de aprovizionare și furnizorii pentru a identifica riscurile potențiale și să implementeze măsurile corecte pentru a se conforma cerințelor impuse.
Material de opinie de Vladislav Dabija, Senior Manager, și Sorin Popa, Consultant Senior, Global Trade Advisory, Deloitte România
Articol susținut de Deloitte România