„Victorie surprinzătoare” pentru Călin Georgescu atrage atenția la Bruxelles și generează îngrijorări: „România are o semnificație mare pentru Rusia” – analiză Politico

„Victorie surprinzătoare” pentru Călin Georgescu atrage atenția la Bruxelles și generează îngrijorări: „România are o semnificație mare pentru Rusia” – analiză Politico
Călin Georgescu / FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Dacă România va adopta o direcție anti-UE și pro-rusă, acest lucru nu doar că ar diminuează sprijinul occidental pentru Ucraina, dar ar afecta și funcționarea Uniunii Europene, conform analiștilor citați de publicația Politico.

Călin Georgescu, ultranaționalist, a înregistrat o victorie neașteptată în primul tur al alegerilor prezidențiale, stârnind tempuri la Bruxelles și generând temeri că Moscova ar putea căuta să atragă România în sfera sa de influență, după alegerile recentă din Republica Moldova și Georgia.

Victoria lui Georgescu în primul tur a surprins, având în vedere că România a fost percepută ca un partener de încredere al UE și câțiva apropiați ai NATO, spre deosebire de țări precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, care se confruntă cu provocări legate de statul de drept și care au înclinații pro-ruse.

Un eventual viraj al Bucureștiului către o politică anti-UE și pro-rusă ar putea submina grav funcționarea Uniunii Europene, complicând astfel obținerea unui consens între statele membre.

„Dacă observați acțiunile rusești în această regiune, România este crucială pentru ei”

Georgescu se aliniază, scrie publicația, modelului de populist radical de dreapta al anului 2024: este direct în comunicare, critică politica occidentală, este contestat de mass-media tradițională și este o voce sceptică față de UE și NATO.

Rezultatul neprevăzut din România se înscrie în tendințele mai ample de a aduce națiuni din interiorul Uniunii Europene sau din vecinătatea acesteia mai aproape de Moscova.

Observatorii electorali au avertizat cu privire la influența neconfirmată asupra alegerilor recente din Moldova și Georgia. În același timp, liderii din Ungaria și Slovacia, amândouă state membre ale UE, adoptă deja perspective prorusă și Cehia ar putea urma aceeași cale, dacă fostul premier Andrej Babiš câștigă alegerile din anul următor.

„România este esențială pentru planurile rusești în această zonă”, a afirmat Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe. Acesta a adăugat că „strategia lor este de a deconecta România de Marea Neagră, conform uzanțelor rusești.”

„Georgescu este rezultatul crizei din politica românească”

Până acum, România a susținut eforturile occidentale în sprijinul Ucrainei, cum ar fi importanța strategică a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră.

Însă, aceste progrese s-ar putea schimba drastic dacă Georgescu devine președinte, se menționează în publicație.

Îngrijorările privind o posibilă influență externă, încă neconfirmată, se intensifică având în vedere că Georgescu a câștigat cu 22,9% din voturi, fără sprijin politic clar și fără semne de popularitate în sondaje.

„El reprezintă un deficit de leadership în politica românească, probabil susținut de fonduri rusești,” a mai comentat Nič.

„Dacă este capabil să investească astfel de sume în campania online, este îngrijorător,” a adăugat acesta.

Îngrijorările Bruxelles-ului

Politico îl citează pe Siegfried Mureșan, membru al Partidului Popular European, care a trasat o legătură între situația din România și cea din Republica Moldova, unde Maia Sandu a semnalat eforturile Rusiei de a influența alegerile în favoarea candidaților proruși.

„Moldova a respins influența externă acum trei săptămâni alegând un președinte pro-european. Românii trebuie să urmeze acest exemplu,” a declarat Mureșan, membru al Partidului Național Liberal din România.

Teama în rândul oficialilor europeni este că Georgescu ar putea câștiga și în turul doi pe 8 decembrie, adăugând România la lista țărilor cu lideri care contestă UE și NATO și au legături amicale cu președintele rus.

Atât Viktor Orbán, cât și Robert Fico, premierul slovac, au criticat asistența oferită de Occident Ucrainei în contextul războiului în curs.

Georgescu a criticat amplasarea scutului antirachetă din România, menționându-l pe Putin ca fiind un „lider care și-a iubit căminul.”

„Aceasta este o alarmă – una dintre multe,” a concluzionat Nič.

PPE: „Lupta împotriva extremismului continuă”

Thanasis Bakolas, secretar general al PPE, a declarat că performanța lui Georgescu reflectă o tendință ascendentă a „extremismului” la nivelul Uniunii Europene. „Această bătălie cu populismul și extremismul este nesfârșită,” a punctat el. „Lupta trebuie să avanseze.”

PPE, cel mai mare grup politic din UE, are datoria de a „garda împotriva extremelor și de a susține o coaliție mare de centru.”

Unii experți nu cred că Georgescu va deveni următorul președinte al României. Traian Băsescu susține că nu crede că Georgescu va triumfa în turul al doilea, menționând că majoritatea românilor rămân „foarte pozitivi” față de UE și NATO.

Cu toate acestea, a avertizat el, nemulțumirile legate de corupție în țară și controlul politic asupra sistemului judiciar ar putea provoca o schimbare în opțiunile alegătorilor în viitoarele alegeri.

„Acțiunile coaliției de guvernare din ultimii doi ani au fost un eșec,” a afirmat Băsescu, referindu-se la Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. „Mă aștept ca acestea să piardă puterea,” a conchis el.

Recomandari
Show Cookie Preferences