VIDEO: Cele mai impresionante lucrări de autostradă în curs de execuție în România: tuneluri, poduri și noduri rutiere pe trei niveluri

VIDEO: Cele mai impresionante lucrări de autostradă în curs de execuție în România: tuneluri, poduri și noduri rutiere pe trei niveluri
Proiecte de infrastructură din România.

În prezent, aproape 600 de kilometri de autostradă și drumuri expres sunt în construcție în România, iar multe dintre lucrările de pe șantierele naționale sunt remarcabile prin complexitatea lor.

Dezvoltarea rețelei de autostrăzi din România a crescut semnificativ în ultimul deceniu, iar până la sfârșitul lui 2024, țara ar putea ajunge la aproape 1.300 km de drumuri rapide. Odată cu expansiunea șantierelor în regiunile montane și de dealuri au apărut lucrări impresionante, denumite „lucrări de artă” inginerească, care includ tuneluri și viaducte impresionante, alături de noduri rutiere complexe.

Tunelul Momaia, primul tunel forat de autostradă din România

Tunelul Momaia, situat pe Secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, se întinde pe 9,8 km între Tigveni și Curtea de Argeș. Acesta are o lungime totală de 1.350 m și este format din două galerii, denumite „Alina” și „Daniela”.

Acest tunel, primul de tip forat din România, a realizat deja forajul complet pentru prima galerie, „Daniela”, iar străpungerea celei de-a doua galerii este planificată pentru mijlocul lunii aprilie.

Între timp, lucrările de căptușire interioară a pereților tunelului sunt efectuate de constructorul austriac Porr.

Spre deosebire de alte proiecte precum Magistrala 6 de metrou din București, unde sunt folosite mașini TBM, tunelul Momaia este săpat folosind metoda NATM (New Austrian Tunneling Method), care implică excavarea secvențială și ranforsarea pereților cu plasă de metal și betoane pulverizate.

După stabilizare, tunelul va beneficia de hidroizolație și o căptușeală finală din beton.

VIDEO – Imagini recente de pe A1 Pitești – Sibiu, Lot 4 și din Tunelul Momaia:

Tunelurile „pentru urși” - secțiunea lipsă din A1 de la Sibiu la Ungaria

Pe secțiunea lipsă a Autostrăzii Lugoj-Deva (A1), ce include 13,16 km de autostradă de la Sibiu la granița de Vest, se afla în construcție două tuneluri forate prin tehnologia NATM. Acestea sunt realizate de o asociere între UMB (România) și Euro-Asfalt (Bosnia) și au fost denumite „tuneluri pentru urși” prin acordul de mediu care protejează migrarea mamiferelor mari.

Primele lucrări de foraj au început după realizarea portalurilor, iar stadiul actual al proiectului, conform CESTRIN, este de aproape 7%.

VIDEO – Progresul lucrărilor la tunelurile de pe A1 Margina – Holdea:

Structura-mamut de lângă Galați

Între Galați și Brăila se construiește un drum expres de aproape 11 km, realizat de UMB, care se va finaliza în 2025. La Galați se ridică o structură rutieră complexă, incluzând un pod hobanat și un viaduct.

În jur de 2 kilometri de drum rapid vor fi compuși dintr-un viaduct ce traversează digul de protecție al Siretului, un pod metalic peste calea ferată și un pod hobanat peste râul Siret.

Structura complexă include:

  • viaduct de acces pe mal drept Siret (896 m)
  • pod hobanat peste Siret (308 m în lungime)
  • viaduct de acces pe mal stâng (448 m)
  • pasaj peste calea ferată (139 m)

Aceasta este una dintre cele mai impresionante lucrări din țară, având o deschidere mare a podului hobanat, care va fi vizibil din depărtare.

VIDEO – Prezentarea structurii de pe drumul expres din apropierea Galațiului:

Viaductul UMB peste lacul Cernica de lângă București

Pe tronsonul din nord al actualei autostrăzi de centură A0 a Capitalei se află în construcție trei loturi, iar Lotul 4, realizat de UMB, include un viaduct de 1,3 km peste lacul Cernica.

Construcția include și un pasaj pentru a supratraversa calea ferată CF 801, dar cel mai complex segment rămâne viaductul care traversează lacul.

Pentru suportul viaductului, s-a folosit umplutură în zona lacului, care va fi îndepărtată la final.

VIDEO – Progresul lucrărilor la Lotul 4 A0 Nord:

Viaductul „Bechtel” de pe Autostrada Transilvania

Lucrările au început recent pe un tronson din Autostrada Transilvania, pe cei 27 km între Suplacu de Barcău și Chiribiș, având un stadiu fizic de 37%.

Una dintre cele mai mari lucrări este viaductul de aproape 1,8 km, început în 2008 și rămas neterminat datorită rezilierii contractului de către Bechtel.

Constructorul actual, grupul Construcții Erbașu, a obținut autorizația pentru finalizarea tronsonului și lucrează și la viaduct.

Viaductul cu 45 de deschideri de câte 40 de metri a fost construit printr-o decizie controversată.

Nodul turbion care leagă autostrăzile din Moldova

Autostrada „Moldovei” A7 și Autostrada „Unirii” A8 vor intersecționa în apropiere de Pașcani, unde se construiește un nod rutier complex cu bretele de mare viteză.

Acest nod, de tip turbion, va permite conexiunea eficientă între cele două autostrăzi și implică și relocarea drumului județean 208L.

Deși este un nod între două autostrăzi, UMB, care lucrează la tronsonul A7 Bacău – Pașcani, se va ocupa și de o porțiune din A8.

Stadiul fizic al lucrărilor este de aproape 28%.

VIDEO – Imaginea actuală a nodului turbion A7 – A8:

Nodul rutier Boița între A1 și A13

Un alt nod rutier este în construcție lângă Boița, unde A1 Sibiu – Pitești se va intersecționa cu A13 Sibiu – Făgăraș.

Nodul va include conexiuni cu DN7 și va avea bretele lungi pentru a facilita traficul, iar A1 va traversa printr-un viaduct înalt.

Vor exista pasaje suprapuse, astfel că traficul se va desfășura pe trei niveluri.

VIDEO – Proiectul vizualizat al nodului rutier A1 – A13:

Tunelul Poiana - primul tunel de autostradă forat cu TBM

Grupul italian WeBuild a început construcțiile pe Secțiunea 3 (37,4 km) din A1 Sibiu – Pitești.

Aici se va construi și cel mai lung tunel de autostradă, Tunelul Poiana, cu o lungime de 1,7 km.

Contractul de 5,3 miliarde lei a fost semnat în august 2022, și în loc de metodele anterioare, se va utiliza acum tehnologia TBM pentru forarea celor două galerii.

Tunelul va avea lățimea de 8,5 m, cu două benzi de circulație pe sens, iar accesul între galerii va fi facilitat prin trei galerii de legătură.

Recomandari
Show Cookie Preferences