„Fără o cruce”: Aproape 800 de copii decedați, abandonați într-o fosa comună din Irlanda, vor fi exhumați

„Fără o cruce”: Aproape 800 de copii decedați, abandonați într-o fosa comună din Irlanda, vor fi exhumați
Locul fostului cămin pentru mame și copii St Mary, din Tuam, la periferia orașului Galway, în vestul Irlandei. Foto: Paul Faith / AFP / Profimedia

În anul 2014, au fost descoperiți 796 de copii îngropați în secret într-o fosa comună în Irlanda. Acești copii, născuți în afara căsătoriei, au fost separați de mamele lor și plasați într-un adăpost religios. Catherine Corless, cea care a realizat descoperirea, a luptat timp de zeci de ani pentru a aduce la lumină acest scandal, iar acum, după o lungă așteptare, exhumările sunt pe cale să înceapă, conform relatărilor AFP.

„A fost o bătălie dificilă”, a declarat pentru AFP Catherine Corless, în vârstă de 71 de ani.

Începând de luni, specialiștii vor delimita zona fosei septice a fostei case St Mary a surorilor Bon Secours, cu scopul de a demara căutările în luna iulie.

Totul a început în 2014, când Catherine Corless a descoperit dovezi despre moartea a 796 de copii, de la nou-născuți până la copii de nouă ani, în această instituție situată la 220 de kilometri de Dublin.

Cercetările sale au dus la o descoperire îngrijorătoare: o fosa comună. „Nu exista niciun registru funerar, niciun cimitir, nicio statuie, nicio cruce, absolut nimic”, își amintește ea.

„Mai mult decât atât, când am început, nimeni nu m-a ascultat (...) I-am implorat: scoateți acești copii din aceste gropi, oferiți-le o înmormântare creștină demnă, care le-a fost refuzată”, povestește ea, dar eforturile ei au fost în zadar.

Investigația lui Catherine Corless a șocat Irlanda, dezvăluind brutalitatea la care au fost supuși copiii născuți în afara căsătoriei.

De-a lungul decadelor, societatea, statul și Biserica Catolică, care a avut o influență puternică asupra comportamentului social în Irlanda, au internat femeile însărcinate care nu erau căsătorite în „case pentru mame și copii”. După naștere, copiii erau separați de mamele lor și adesea adoptați.

După revelațiile lui Catherine Corless, au fost inițiate anchete la nivel național, care au aflat că 56.000 de femei singure și 57.000 de copii au trecut prin 18 instituții de acest tip între 1922 și 1998. Aproximativ 9.000 dintre acești copii au decedat.

Unele dintre aceste adăposturi erau finanțate și administrate de autoritățile locale de sănătate, altele de ordine religioase catolice. Căminul din Tuam era condus de surorile Bon Secours.

„Toți acești copii au fost botezați, dar Biserica pur și simplu a întors spatele. Pentru ei, nu contau: erau considerați nelegitimi, acest lucru era clar”, acuză Corless.

În ciuda descoperirii primelor rămășițe umane în 2016 și 2017, abia în 2022 o lege a autorizat oficial săpăturile. În 2023, o echipă a fost desemnată să efectueze activitățile de excavație în Tuam. Misiunea lor: să găsească, să identifice și să îngroape cu demnitate rămășițele care vor fi exhumate.

Vor fi prelevate probe ADN de la persoanele care pot demonstra o legătură de familie cu copiii decedați în această instituție.

„Nu am crezut niciodată că voi trăi această zi. Au fost atâtea obstacole depășite”, mărturisește Catherine Corless. Totuși, ea este conștientă că săpăturile nu vor aduce toate răspunsurile: „Chiar dacă reușim să identificăm unele rămășițe, acest lucru nu va aduce liniște tuturor”, recunoaște ea.

Recomandari
Show Cookie Preferences