VIDEO Jocurile Olimpice: Imnul României răsună! David Popovici devine campion olimpic în ultimul moment / Cronica lui Cătălin Tolontan: ”Popovici demonstrează că niciodată nu trebuie să renunți până la final. Și, mai ales, că niciodată nu trebuie să cedezi după ce crezi că s-a terminat.”
Găsiți toate reacțiile după performanța excepțională a lui David Popovici pe platforma noastră de sport, GOLAZO.ro.
După cursă, David Popovici a transmis un mesaj scurt: „Amor fati! România”, însoțit de emoticoane cu steagul tricolor și o fotografie cu el zâmbind în bazin.
În traducere liberă din limba latină, mesajul se referă la „iubirea de destin” sau „a-ți îmbrățișa destinul”, conform informațiilor de pe Golazo.ro.
David Popovici, la nici 20 de ani, este primul campion olimpic al natației masculine din România, aducând astfel a 91-a medalie de aur în istoria participărilor noastre la Jocurile Olimpice.
Internaționala de presă comentează victoria lui Popovici cu respect: „A trebuit să muncească mult”. Laudele vin alături de câteva critici.
Presa internațională a analizat victoria lui David Popovici în proba de 200 m liber. Reuters subliniază dramatismul cursei și revenirea sa pe ultimii 50 de metri, în timp ce AFP menționează că românul a avut o luptă significativă pentru a obține victoria. Publicația L’Equipe din Franța recunoaște talentul lui Popovici, dar adaugă că timpul său nu se compară cu standardele internaționale.
L’Equipe a subliniat victoria lui Popovici, dar a criticat, de asemenea, timpul său, care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor din semifinale.
Reacțiile impresionante ale presei spaniole după victoria lui David Popovici la Jocurile Olimpice: „Final formidabil, meteoric.”
Unul dintre cele mai importante site-uri de sport din Spania, as.com, a lăudat succesul lui David Popovici în finala de 200 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris.
„Românul a realizat o ultimă lungime spectaculoasă, formidabilă, meteorică, având în vedere că s-a aflat în urmă cu 50 de metri înainte de final, fiind pe locul trei la mijlocul cursei, dominată inițial de Lukas Maertens, care a câștigat aurul sâmbătă la 400 liber, dar l-a depășit pe Maertens în ultimele secunde.”
După obținerea aurului olimpic, David Popovici a declarat: „Dacă eu am reușit, un tânăr obișnuit cu o dorință puternică, atunci oricine poate.”
„Această medalie este dedicate mie, pentru că este un vis împlinit. Mă bucur nespus, sper să nu plâng. Mă simt împlinit că am scris istorie acum 5 minute și dacă eu am putut, chiar și un tânăr obișnuit, oricine poate. Vă rog, încercați și voi!”
“FENOMENAL!!!”, a scris CS Dinamo pe Facebook, considerându-l pe Popovici “Tezaurul României. “David Popovici – CAMPION OLIMPIC! David intră în legendă. Primul medaliat olimpic al României la Paris vine de la DINAMO! Și este AUR! Victorie senzațională în finala probei de 200 de metri liber: 1:44,72, cu două sutimi înaintea britanicului Matthew Richards! Am avut emoții, dar David a avut un final senzațional!”
Fosta mare campioană Elisabeta Lipă a scris, tot pe Facebook, că Popovici a reușit o victorie minunată, aducându-le mândrie românilor. “Ne-ai făcut din nou mândri!”
“David Popovici ne-a adus astăzi o victorie splendidă! El a realizat performanța supremă aducând pentru România medalie olimpică de aur. Este prima distincție pentru delegația României la Paris. Mulțumim David pentru că ne-ai făcut din nou mândri! Felicitări și recunoștință maximă antrenorului tău, Adrian Rădulescu!” a comentat Elisabeta Lipă, conform News.ro.
De asemenea, naționala de fotbal a României l-a felicitat pe Popovici: “Felicitări, David! Ai fost senzațional!”
În momentul intonării imnului, David Popovici a fost vizibil emoționat, având lacrimi în ochi, după ce a câștigat aurul la 200 metri liber.
Imediat după competiție, în cadrul unui interviu acordat TVR, Popovici a declarat că este extrem de fericit că a obținut aurul de ziua Imnului Național, subliniind că nu vrea să plângă în timpul ceremoniei.
Cronica unei curse pline de ambiție națională
La 100 de metri, David Popovici se afla pe locul 3. Părea că nu mai are șanse. Însă tânărul de 19 ani a recuperat eroic și a câștigat cu un avans de doar două sutimi.
Cătălin Tolontan
Acum 20 de ani, la Atena, Camelia Potec a început finala de 200 de metri liber pe culoarul 1, un dezavantaj grav, care epuizează forțele încă înainte de start. Acesta este reperul: Camelia și ultimul aur olimpic al României la natație, până la Paris 2024.
Femeile de fier ale României
În istoria aproape de 130 de ani a înotului la Jocurile Olimpice, imnul național a răsunat în bazin doar de trei ori, până în această seară.
Diana Mocanu a cântat imnul de două ori, iar ultima dată acum două decenii, atunci când Camelia Potec a câștigat într-o cursă incredibilă la Atena.
David Popovici a pornit pe culoarul 4, un traseu privilegiat, rezervat celor mai însemnați înotători.
Drumul lui David
Startul său a fost lent. Dar nu asta contează, ci munca depusă. David s-a lansat în apă cu toată puterea.
Competitorii sunt împărțiți între europeni și alte continente, o competiție interesantă. România are doi reprezentanți: Popovici și Rapsis din Lituania.
Popovici întâmpină dificultăți. Lukas Maertens conduce. După 50 de metri, David ocupa poziția secundă. Cu toate acestea, a început o luptă tensionată.
După încă 50 de metri, Popovici scade pe locul 3. Maertens domină competiția, întorcându-se de trei ori pe locul 1!
Iar apoi, totul s-a transformat. David a finalizat lungimile 2 și 3 cu timpi buni, încercând să recupereze întârzierile.
Metru cu metru, David s-a apropiat. Maertens a cedat incredibil, având în vedere că este un mare specialist în 400 m.
Apoi, și britanicul Richards a pierdut din avantaj. David a reușit să-și sincronizeze mișcările, realizând un timp de 26.74 pe ultimii 50 de metri, devenind campion olimpic după 20 de ani de așteptare.
Aur pentru România
La Atena, acolo unde Camelia Potec a obținut medalie de aur, ceremonii de deschidere au simbolizat venirea primăverii, iar acum la Paris, torța simbolică este în Jardin des Tuileries, în armonie cu Luvru și Arcul de Triumf.
Apă și foc, Camelia și David, aur și aur pentru România.
Ultimii 50 de metri au fost pur și simplu copleșitori. David a început ultimul său sprint de pe locul 2, înotând excepțional și reușind să devină campion olimpic cu 2 sutimi de secundă: 1:44.72!
Popovici a întors pe locul doi după 50 de metri, iar după 100 de metri era pe locul 3! Dar a continuat să se lupte.
Se fac prezentările, David Popovici apare pe fundalul drapelului național, îmbrăcat cu o bluză Team Romania, extrem de motivat.
1:44.53 este timpul înregistrat de David pe drumul către finală.
Un moment de intensitate se simte pe marginea bazinului, unde comentatorul TVR spune: ”Cine știe, poate că Drumul către alt favorit, David Popovici, s-a deschis.”
Finala feminină de 400 m mixt a început, urmată de momentul așteptat pentru Popovici.
Cu 20 de minute înainte de cursă, vedem clasamentul medaliilor: 33 de țări au câștigat deja medalii, România sperând la o distincție în această seară.
O veste din lumea sportului anunță că înotătorul britanic Adam Peaty a fost testat pozitiv cu COVID-19, ceea ce a atras atenția delegațiilor.
Cum arată culoarele repartizate în cursa de azi:
Indiferent de rezultatul din această seară, David Popovici se va reintra în competiții, având programate seria de 100 metri liber marțea următoare.
Mai e o oră până când David Popovici se va prezenta în cea mai importantă cursă din cariera sa, cu un program plin de finale.
21:30 Finala probei feminine de 400 m mixt individual 🥇
21:40 Finala 200 m liber masculin🥇
21:57 Semifinale 100 m spate feminin
22:19 Finală 100 m spate masculin🥇
22:25 Finala probei feminine de 100 m bras🥇
22:41 Finală 200 m liber feminin🥇
„David Popovici este un nou model pentru viitoarele generații de sportivi care își vor găsi inspirația în el.” – concluzie a lui Cristian Munteanu pe Golazo.ro.
Dacă va reuși să obțină aurul, David Popovici va deveni primul bărbat înotător din România care devine campion olimpic. Până acum, singurul bărbat medaliat a fost Răzvan Florea, cu bronz în 2004 la 200 metri spate.
Înotătorii români de aur în istoria Jocurilor Olimpice sunt:
Diana Mocanu, 100 m spate, Sydney 2000; Diana Mocanu, 200 m spate, Sydney 2000; Camelia Potec, 200 m liber, Atena 2004.
Un aspect important evidențiază competitivitatea intense a finalei, subliniind dificultățile pe care le întâmpină David Popovici. La acest nivel, nu există garanții de succes, iar șapte dintre cei opt înotători din finală sunt recunoscuți printre cei mai rapizi din istorie.