VIDEO Misiunea Polaris Dawn a realizat o premieră istorică – Un echipaj privat a efectuat prima ieșire în spațiu
Polaris Dawn a scris istorie, având în vedere că doi membri ai echipajului au realizat, joi, prima activitate extravehiculară finanțată de sectorul privat. Aceștia au părăsit succesiv capsula SpaceX, petrecând aproximativ 10 minute în vidul cosmic. Până în prezent, toate activitățile extravehiculare au fost susținute de guverne.
UPDATE: Jared Isaacman a efectuat prima ieșire la ora 13:56 și s-a întors apoi în capsulă. La ora 14:06, acesta a realizat prima ieșire din vehicul, urmată de Sarah Gillis, care a revenit câteva minute mai târziu.
„Avem multe de realizat pe Terra, dar din acest loc Pământul pare o lume perfectă,” a declarat Jared Isaacman la debutul ieșirii în spațiu.
Astfel, a fost o premieră pentru doi oameni care nu sunt astronauți profesioniști, ci astronauți „amatori”.
Bill Nelson, directorul NASA, a felicitat SpaceX, subliniind că evenimentul reprezintă „un pas uriaș pentru industria comercială a explorării spațiale.”
Jared Isaacman, în vârstă de 41 de ani, va finanța mai multe misiuni ale programului Polaris. Sarah Gillis, o tânără de 30 de ani de la SpaceX, se ocupă cu pregătirea astronauților ce vor călători în spațiu cu capsulele Crew Dragon.
Potrivit Forbes, averea lui Jared Isaacman este estimată la 1,9 miliarde de dolari. Detaliile cu privire la costul misiunii Polaris Dawn nu au fost făcute publice, însă se estimează că ar putea fi vorba de câteva sute de milioane de dolari.
Finanțată de miliardarul Jared Isaacman și SpaceX, misiunea durează cinci zile și a stabilit deja un record: cea mai înaltă orbită atinsă de o capsulă cu echipaj în ultimele cinci decenii.
Jared Isaacman și Sarah Gillis au petrecut câte 10 minute fiecare în afara capsulei, astfel încât doar unul dintre ei a fost expus vidului spațial în fiecare moment. Informațiile cele mai recente despre misiune sunt disponibile pe contul SpaceX de pe rețeaua X.
Activitățile, inclusiv depresurizarea și represurizarea capsulei, au durat aproximativ 110 minute, iar totul s-a desfășurat la o altitudine de 700 km, aproape dublu față de cea a Stației Spațiale Internaționale, conform AFP.
Joi a avut loc activitatea extravehiculară, care inițial era programată pentru ora 10:23, ora României, însă a fost amânată cu trei ore și jumătate.
Cei doi membri ai echipajului care au rămas în capsulă, Scott Poteet și Anna Menon, avea rolul de a monitoriza „cordoanele ombilicale” ce le furnizau oxigen astronauților din exterior, având, de asemenea, responsabilitatea esențială de a evalua toți parametrii pentru a preveni o posibilă tragedie. În cazul unei probleme, activitatea ar fi fost suspendată și cei doi ar fi revenit în capsulă.
Anna Menon, în vârstă de 38 de ani, este inginer la SpaceX, iar Scott Poteet, în vârstă de 50 de ani, a fost pilot în cadrul US Air Force, având gradul de locotenent-colonel.
În timpul activității, capsula a fost complet depresurizată. Deoarece nava nu este echipată cu un sas, întregul echipaj a fost expus vidului spațial în momentul în care trapa a fost deschisă, astfel că costumele special concepute au fost vitale pentru supraviețuire. Sasul funcționează ca un compartiment în navele spațiale și submarine, creând un mediu controlat între interiorul navei și exterior.
Principalul scop al acestei ieșiri în spațiu este testarea noilor costume create de SpaceX, iar astronauții vor oferi inginerilor feedback pentru eventuale ajustări de design ale acestora în pregătirea pentru viitoarele misiuni.
Aceasta reprezintă prima activitate extravehiculară în spațiu susținută de sectorul privat, având în vedere că toate cele anterioare au fost finanțate de guverne. Primul „spacewalk” a avut loc în 1965, fără a se înregistra decese în rândul astronauților pe parcursul acestor activități, deși au existat cazuri rare în care astronauții au fost rechemați înapoi din cauza problemelor tehnice.
Activitatea extravehiculară de cea mai lungă durată a fost realizată în aproape nouă ore, în 2001, de către doi astronauți NASA. De asemenea, doi taikonauți chinezi au efectuat o ieșire de peste opt ore în acest an, iar cea mai lungă activitate a rușilor a fost în 2018, depășind opt ore, conform Wikipedia.