VIDEO Prima galerie de autostradă din România a fost finalizată

VIDEO Prima galerie de autostradă din România a fost finalizată
Strapungerea tunelului Momaia de pe A1 / Sursă: Captură video

Recent, constructorul secțiunii 4 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești a finalizat săpătura și la cea de-a doua galerie a primului tunel forat din România, situat sub dealul Momâia.

„Astăzi am finalizat săpătura celei de-a doua galerii (sensul de mers Sibiu - Pitești) a tunelului forat pe A1 prin Dealul Momâia”, a declarat Cristian Pistol, directorul Companiei de Autostrăzi.

Tunelul Momaia, situat pe A1, are o lungime totală de 1.350 km, format din două galerii, denumite „Alina” și „Daniela”. Galeria finalizată recent este denumită „Alina” și are o lungime de 1.342 de metri.

Cristian Pistol a menționat că antreprenorul austriac PORR este bine organizat pe șantier, având un stadiu fizic de 69,50%.

„Dacă mobilizarea se menține, circulația pe această secțiune a autostrăzii Sibiu – Pitești ar putea fi deschisă anul viitor, înainte de termenul contractual, care este în 2027”, a adăugat Pistol.

Cealaltă galerie a tunelului Momaia, care reprezintă sensul de mers Pitești, a fost finalizată pe 3 martie.

În paralel cu forajele, se desfășoară și lucrările pentru căptușirea interioară a pereților tunelului.

Detalii despre săparea tunelului Momaia

Tunelul de sub dealul Momaia nu a fost realizat cu echipamente specializate de tip TBM (Tunnel Boring Machine), cum sunt utilizate actualmente la Magistrala 6 de metrou din București sau la lucrările pentru calea ferată Brașov – Sighișoara.

Tunelul Momaia este realizat folosind metoda NATM (New Austrian Tunneling Method), care implică excavarea secvențială și ranforsarea pereților pe parcursul lucrărilor. Aceasta se face prin aplicarea de straturi de beton.

Practic, tunelul este săpat în mod tradițional, prin segmente mici, iar pereții de rocă expusă sunt ranforsați cu plasă de metal, fiind apoi acoperiți cu beton torcretat pentru a asigura stabilitatea. Odată finalizat un segment, se trece la excavarea următorului.

Ulterior, pe parcursul tunelului săpat și stabilizat, se efectuează hidroizolația și se aplică căptușeala finală din beton, care include și armătura principală.

În final, se realizează finisajele și dotarea tunelurilor cu instalații și utilități.

În plus față de cele două galerii principale ale tunelului, au fost create și trei conexiuni între ele pentru urgențe, inclusiv două pentru pietoni și una mai mare care permite trecerea vehiculelor.

Estimarea finalizării Tronsonului 4 din A1 Sibiu – Pitești

Conform celor mai recente informații oficiale, progresul lucrărilor pe secțiunea 4 a depășit 69%.

Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este martie 2027, dar constructorul se află pe drumul cel bun pentru a inaugura mai devreme.

Autostrada A1 Sibiu – Pitești – Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș

  • Lungime: 9,86 km
  • Constructor: Porr Construct (Austria)
  • Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.
  • Contractat: noiembrie 2021
  • Lucrări începute: martie 2022
  • Termen contractual: 16 luni pentru proiectare + 44 luni pentru execuție

În cadrul contractului sunt incluse lucrări de artă complexe, printre care:

  • 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, cu o lungime medie de 230 m; cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, cu o lungime de 630 m.
  • Un tunel de 1.350 m, în zona de traversare a dealului Momâia, județul Argeș.

Progresul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Pitești va avea o lungime de peste 122 km și este împărțită în 5 secțiuni, conectând Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte esențială a Coridorului 4 Paneuropean.

  • Pe A1 Sibiu – Pitești a fost deschis traficul în decembrie 2022 pe Secțiunea 1 (13,17 km de la Sibiu la Boița – constructor Porr).
  • Pe Secțiunea 2 Cornetu – Boița (31,3 km), cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și necesită realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în februarie 2022 un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia. În decembrie 2024, au fost începute lucrările la un viaduct de la capătul de la Boița, iar în 2025 se preconizează să înceapă lucrările montane de pe traseu.
  • Pe Secțiunea 3 Tigveni – Cornetu (37,4 km), o asociere de constructori din Italia și România a semnat în august 2022 contractul pentru cea mai costisitoare licitație de autostradă din România. Lucrările pe acest tronson urmează să înceapă la începutul anului 2025.
  • Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni, austriecii de la PORR au început lucrările în toamna lui 2023, fiind aproape de finalizarea forării celor două galerii ale tunelului Momaia.
  • În decembrie 2024, se va da în folosință Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș, acoperind aproximativ 15 km între Bascov (Pitești) și nodul rutier Merișani. Constructorul WeBuild continuă lucrările la restul secțiunii, de aproximativ 15 km, până la Curtea de Argeș, iar deschiderea este programată pentru primăvara viitoare.
Recomandari
Show Cookie Preferences