Actorul care l-a interpretat pe Proorocul Ilie într-o producție teatrala controversată răspunde criticilor din România

Richard Bovnoczki, actorul de la Teatrul Național ce-l interpretează pe Proorocul Ilie în spectacolul cu același nume, afirmă că „nu poate fi considerată o blasfemie o producție în care personajele își recunosc greșelile”, subliniind că aceasta a generat proteste din partea Patriarhiei Române.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Bovnoczki a declarat: „Oameni supărați ai României, spectacolul 'Proorocul Ilie' nu este o blasfemie! V-o afirmă chiar Ilie, fără ironie. Nici vorbă!”
Actorul a explicat că „spectacolul nu denigrează, nu jignește și nu insultă nimic sacru. Această intenție nu a fost asumata de regizor, managerul teatrului sau distribuție, iar textul poetica și profunditatea conținutului conferă spectacolului o sensibilitate care exclude orice formă de dispreț”, a subliniat acesta.
El a adăugat că „imaginea femeii de pe cruce, care a generat controverse în jurul spectacolului nostru, reprezintă o dovadă de ignoranță și naivitate. Este un simbol al impertinenței și al pierderii reperelor spirituale”, a afirmat Bovnoczki.
„Dacă cei care au criticat și s-au alăturat atacului ar fi avut măcar decența de a se informa sau de a se pronunța după ce au vizionat spectacolul, ar fi putut observa că acea femeie de pe cruce, mai târziu în producție, manifestă cea mai autentică formă de pocăință”, a continuat el.
Controversele privind spectacolul
Montarea „Proorocul Ilie”, realizată de Botond Nagy la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, a generat reacții controversate în rândul publicului. Biserica Ortodoxă Română a declarat că „utilizarea necorespunzătoare a simbolurilor religioase nu poate reprezenta o valorificare creștină”, iar TNB a răspuns că reprezintă „un demers artistic care promovează toleranța, dialogul și înțelegerea complexității spiritului uman”.
„Respectarea simbolurilor creștine este un act spiritual și cultural esențial într-o lume tot mai secularizată și care tinde să interprteze fără discernământ viața spirituală. Suntem îngrijorați de utilizarea denigratoare a simbolurilor religioase în contextul piesei 'Proorocul Ilie' și sperăm ca, în viitor, manifestările culturale să respecte valoarea lor spirituală”, a transmis Patriarhia Română.
Bovnoczki a subliniat că ar fi fost de dorit ca reacția Bisericii să se bazeze pe o înțelegere completă a spectacolului, nu pe fragmente scoase din context.
„BOR, ai cărei învățături le respect cu sfințenie, eu înțeleg îngrijorarea față de simbolurile credinței. De aceea, consider că ar fi fost important ca reacția să se bazeze pe o cunoaștere directă a întregului conținut artistic, nu pe fragmente scoase din context”, a spus actorul.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a comentat și ea, afirmând că un secretar de stat „se va implica în soluționarea acestui incident nefericit”.
„Consider că domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine, mai ales în aceste momente dificile pentru români. În aceste vremuri, cetățenii au opinii diferite; de aceea, cred că, în perioada următoare, colegii care se ocupă de acest domeniu trebuie să fie mai implicați”, a declarat ministrul Intotero.
De asemenea, actorul Mihai Bendeac a intervenit în dispute, sprijinind regizorul. „Dacă ați crezut că secolul greșit este pentru ‘erezie’ și ‘blasfemie’, ar fi fost bine să vă nașteți în Evul Mediu, când ați fi putut să omorâți artizanii și publicul în numele lui Dumnezeu”, a scris el pe Facebook, obținând rapid peste 1.200 de aprecieri.
Regizorul a anunțat depunerea unei plângeri penale
Botond Nagy, regizorul spectacolului „Proorocul Ilie” la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, a anunțat că va depune plângeri penale și va solicita o petiție către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, din cauza „mesajelor amenințătoare și discriminatorii” primite pe platformele sociale.
El susține că a fost vizat de „amenințări severe” și de „insulte și incitări la ură”.
Despre spectacolul 'Proorocul Ilie'
Spectacolul, inspirat dintr-un eveniment real din Polonia, abordează teme precum fanatismul religios, extremismul și analfabetismul funcțional.
‘Proorocul Ilie’, de Tadeusz Słobodzianek, se bazează pe datele oferite de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog și expert în religie, care a studiat fenomenul profetului Ilya în lucrarea sa din 1974, centrată pe figura lui Eliasz Klimowicz, un om excentric din regiunea Białystok, Polonia, în anii ’30 – ’40. Este o poveste despre un grup de oameni care s-au separat de Biserica Ortodoxă Grecească, căutând să construiască o lume proprie într-un sat părăsit de Dumnezeu.
„Într-un moment de profundă criză spirituală și morală, Botond Nagy ne invită, prin montarea 'Proorocul Ilie', la o reflecție profundă și sinceră asupra credinței și religiei. Chiar dacă Dumnezeul dramei lui Słobodzianek a dispărut odată cu afirmația lui Nietzsche, El continuă să existe în iubirea și umanitatea în care tânărul regizor își păstrează convingerea”, se menționează în descrierea spectacolului de pe site-ul Teatrului Național.
În distribuție se regăsesc următorii actori: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Ţilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă, Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela și Teo Dincă.