Agricultorii afectați de secetă pot solicita suspendarea ratelor bancare timp de un an - Proiect de OUG

Agricultorii afectați de secetă pot solicita suspendarea ratelor bancare timp de un an - Proiect de OUG
Lan de porumb afectat de secetă, Foto: Agerpres

Agricultorii afectați de secetă, care au semnat contracte de credit sau leasing, vor avea posibilitatea să ceară suspendarea plății datoriilor și a ratelor la bănci până la sfârșitul anului 2025, conform unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Agriculturii. În prezent, fermierii sever afectați de secetă pot solicita amânarea plății datoriilor doar până la finalul acestui an.

Condițiile necesare pentru amânarea plății ratelor

Proiectul de ordonanță de urgență menționează că debitorii pot solicita suspendarea rambursării datoriilor, inclusiv a ratelor, dobânzilor și comisioanelor, pentru sumele împrumutate prin credit sau leasing, cu respectarea următoarelor condiții:

  • a) Cererea de suspendare adresată creditorilor trebuie să fie însoțită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile agricole înființate din primăvara anului 2022 până în primăvara anului 2024, afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022-2024;
  • b) Dobânda percepută de bancă pentru credite să fie de peste 2% + ROBOR la data solicitării de suspendare.

Pentru ca rambursarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor să fie suspendată, debitorii trebuie să trimită o solicitare de suspendare creditorilor, fie în format fizic, fie prin poșta electronică, la adresele din contractul de credit, până la data limită de 31 decembrie 2024.

De asemenea, proiectul de OUG specifică faptul că instituțiile financiare, furnizorii de utilități și resurse agricole nu vor lua măsuri de recuperare a creanțelor sau nu vor declara stări precum insolvența sau scadența anticipată a creditului până la sfârșitul anului 2025.

Justificare: Seceta pedologică persistă în 2024. Plângerile fermierilor

Această inițiativă guvernamentală este motivată de continuarea deficitului de precipitații în România, care afectează agricultura și în anul 2024, amplificând fenomenul de secetă pe suprafețe extinse la nivel național.

  • „Aceste probleme au generat efecte negative semnificative asupra culturilor agricole înființate în toamna anului 2023, unde s-au înregistrat daune de 70% – 100% în culturi precum grâu, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. În plus, primăvara și vara anului 2024 s-a caracterizat printr-o lipsă accentuată de precipitații și un regim termic ridicat, afectând major suprafețele agricole. Precipitațiile, în unele zone, au fost sub formă de grindină sau au venit în cantități mari în intervale scurte, provocând daune severe plantelor”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Agriculturii a prezentat și o situație cu privire la pagubele raportate de fermieri.

În ceea ce privește culturile din toamna anului 2023:

  • peste 16 mii de fermieri au depus solicitări pentru evaluarea daunelor;
  • procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor au fost încheiate pentru peste 320 mii ha, majoritatea reprezentând suprafețe de grâu, fiind afectate sever, cu procente de la 50% până la 100%.

Pentru celelalte culturi (în special porumb și floarea soarelui, plante perene, plantații pomicole și viticole) :

  • s-au înregistrat peste 138 mii solicitate pentru constatarea pagubelor, pentru o suprafață totală la nivel național de peste 2,2 milioane ha de teren agricol.

Recomandari
Show Cookie Preferences