Amânarea ridicării vizelor pentru SUA cu 6 zile înainte de termenul stabilit: implicațiile pentru români

Mulți români au planificat să viziteze familiile din America, iar companiile aeriene s-au organizat pe baza călătorilor care urmau să fie făcute după anularea vizelor. Însă problemele generate de decizia administrației Trump de a amâna ridicarea vizelor, chiar înainte de termenul stabilit, ridică întrebări despre impactul acestei situații.
Bogdan Oprea, un cetățean român, avea programată o vizită în Statele Unite, în perioada iulie – august, pentru o reuniune de familie. Biletele de avion au fost achiziționate la un preț de aproximativ 1200 de euro pentru un zbor dus-întors, iar Bogdan planifica să aplice pentru ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei).
Costul redus al ESTA comparativ cu viza tradițională
ESTA este un sistem online creat pentru a facilita intrarea în SUA după ce România a fost acceptată în programul Visa Waiver. Astfel, cetățenii români care călătoresc în scop turistic nu mai sunt obligați să obțină viză de la ambasada de la București.
Taxa pentru ESTA este de 21 de dolari, spre deosebire de viza care costă 851 lei (aproximativ 185 dolari). Aceasta aduce economii considerabile de efort și timp pentru călători.
„Era o reuniune de familie rară, cu verișori și rude din America și România, care nu se organizează frecvent”, precizează Bogdan, care, în urma anunțului Guvernului SUA privind suspendarea accesului României în programul Visa Waiver, se gândește serios să renunțe la planurile sale de călătorie la Seattle.
Bogdan se va programa acum pentru un interviu la Ambasada SUA și nu este sigur că va găsi un loc disponibil până pe 24 iulie, ziua plecării. De asemenea, trebuie să aloce un buget suplimentar de 200 de dolari, o sumă considerabilă pentru un angajat din domeniul educațional. În plus, el exprimă temeri legate de posibile neplăceri la frontieră, având în vedere pozițiile sale critice fata de administrația Trump.
Aceasta este o situație comună, iar românii care încearcă să obțină viza de SUA își împărtășesc experiențele în grupurile de Facebook. Anunțul Guvernului SUA a apărut cu doar 6 zile înainte de eliminarea vizelor, moment în care reprezentanții români și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, au susținut că România va intra în programul Visa Waiver pe 31 martie.
Cât de extinsă este migrația românească ilegală în SUA?
Cei care au solicitat o viză americană știu că procesul implică un efort considerabil. Anul trecut, am aplicat în iunie și am fost programat, inițial, pentru interviu în decembrie, reușind să mă reprogramez pentru octombrie doar după ce am căutat constant locuri disponibile.
Uneori, procesul poate dura până la șase luni pentru a obține un interviu cu un consul american, care va decide dacă ai dreptul de a intra în SUA.
În general, majoritatea românilor obțin viza de SUA, ceea ce a dus la admiterea în programul Visa Waiver, procentul de respingere fiind sub 3%. Migrația ilegală din România în SUA este nesemnificativă, iar specialiști în imigrație din America confirmă acest lucru.
Însă, în ziua suspendării accesului României în Visa Waiver, Fox News a difuzat un reportaj care afirma că numărul românilor care trec ilegal frontiera din Canada în SUA este în creștere. De exemplu, într-o zonă a frontierei, procentul celor care intra ilegal ar fi crescut de la 4% în 2023 la 12% în 2024.
Este curios că administrația Biden nu a observat această problemă. A fost nevoie ca Trump să revină în prim-plan pentru ca problema migrației ilegale românești să fie recunoscută.
Este dificil de decis care sunt datele corecte: cele oficiale care afirmă că numărul românilor care rămân ilegal în SUA este în scădere sau raportul prezentat de Fox News.
Amânarea fără un termen clar de soluționare
Amânarea intrării României în programul Visa Waiver a fost abordată dintr-o perspectivă politică. Analiștii afirmă că administrația Trump ar putea folosi această decizie ca o formă de răzbunare împotriva României, din cauza interdicției impuse asupra participării lui Georgescu la alegerile prezidențiale. Oficiali americani argumentează că amânarea este o simplă chestiune tehnică.
„Includerea în programul Visa Waiver implică evaluări periodice ale riscurilor naționale și analiza impactului participării fiecărei țări asupra securității naționale a Statelor Unite și a aplicării legii, inclusiv pe imigrație”, afirmă Departamentul de Comunicare Internă.
Din păcate, nu există un orizont de așteptare. Ridicarea vizelor este amânată pe o perioadă nedeterminată, lăsând românii care și-au achiziționat bilete de avion și și-au planificat călătorii fără opțiuni. Un termen nedeterminat equivalează adesea cu o soluție permanentă, așa cum se spune în gluma populară.
”Nu vă pierdeți speranța”
„Viza B1/ B2 nu se obține dificil, așa că nu vă descurajați: cei care aveau planificate vacanțe curând și se bazau pe ESTA pot solicita viza rapid. Mult succes tuturor!”, scrie un utilizator pe Facebook în grupul „Visa de turist SUA”. Alții sunt de părere că trebuie să existe motive convingătoare pentru programarea în regim de urgență.
O întâlnire de familie poate fi considerată un astfel de motiv? Aceasta rămâne neclar.
Decizia de a nu include România în programul Visa Waiver cu doar 6 zile înainte de termenul stabilit reflectă o lipsă de respect, indiferent de analiză.
Implicațiile pentru români
Dacă decizia administrației reprezintă o reacție împotriva autorităților române, care este responsabilitatea cetățenilor obișnuiți? Sau a companiilor aeriene care și-au planificat pe termen lung în baza unei decizii deja adoptate de Guvernul american? Trump, fiind un om de afaceri, ar trebui să înțeleagă aceste aspecte.
Românii au demonstrat, în general, un sprijin constant pentru Statele Unite, iar numeroase motive care facilitează această relație nu vor dispărea. Stabilitatea și predictibilitatea politicii americane au fost caracteristici apreciate în percepția colectivă românească. Deși intrarea în NATO nu a fost un proces rapid, românii au fost inspirați de mesajul „keep the course” din 1997 al lui Bill Clinton și s-au dedicat acestui demers. Ultimatește, România a aderat la NATO deoarece americanii își respectă angajamentele.
Cu toate acestea, timpurile s-au schimbat, iar așteptările ar trebui să evolueze. Statelor Unite pot face declarații, dar există riscul ca acestea să nu mai fie implementate la momentul așteptat.