Artă tradițională din colecția filosofului Emil Cioran, disponibilă la licitație
O expoziție specială de Artă Sacră a fost inaugurată recent, prezentând icoane semnate sau atribuite unor iconari renumiți precum Matei Țâmforea, Pavel Zamfir, Nicolae Cațavei și Ilie Poienaru. Printre piesele de excepție se numără lucrări din primul atelier de la Nicula și icoane renascentiste din epoca lui Constantin Brâncoveanu, reprezentative pentru stilul național. Această expoziție include, de asemenea, două colecții valoroase de artă veche românească, una provenind de la vicecampionul mondial de bridge, Coriolan Neamțu, iar cealaltă din familia filozofului Emil Cioran, toate acestea putând fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță până pe 25 aprilie, ziua licitației.
Expoziția și licitația oferă spectatorilor o selecție unică de artă românească veche aparținând familiei Cioran, adunată cu grijă de tatăl său, Emilian Cioran, protopop ortodox și fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Aceasta include obiecte din întreaga țară, de la o ladă de zestre cu motive tradiționale, inițial dintr-un atelier moldovenesc din secolul XX, care se va vinde cu un preț de pornire de 300 de euro, până la cache-pot-uri balcanice din cupru cu un preț de doar 75 de euro și covoare oltenești din lână cu un preț de pornire de 250 de euro.
Printre obiectele deosebite se numără icoane valoroase dintr-o colecție rară care va fi expusă publicului pentru prima dată, aparținând fostului vicecampion internațional de Bridge, Coriolan Neamțu. Acesta era cunoscut pentru pasiunea sa față de bridge și câinii de rasă, dar mai puțin pentru colecționarea icoanelor rare românești, din lemn sau sticlă. Un exemplu remarcabil din colecția sa este o Icoană împărătească, „Maica Domnului cu Pruncul – Împărăteasa Îngerilor și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril,” din 1748, ce are un preț de pornire de 1.500 de euro, dar și o roată de tors din sec. al XIX-lea, care va începe de la un preț de 50 de euro. Născut în 1925 la Satu Mare, Coriolan Neamțu a avut o carieră impresionantă ca economist și autor de lucrări despre bridge.
Expoziția de Artă Sacră include alte piese semnificative, printre care o icoană din 1891, „Maica Domnului cu Pruncul în patru tipuri iconografice,” ferecată în argint cu un preț de pornire de 6.000 de euro, și ușile împărătești cu tema „Buna Vestire,” realizate în Țara Românească la începutul secolului XVIII, având un preț de pornire de 3.000 de euro.
Vizitatorii pot explora expoziția de Artă Sacră zilnic la Palatul Cesianu-Racoviță (situat pe str. C.A. Rosetii nr. 5) până pe 25 aprilie, având intrare liberă de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Licitația acestor obiecte de valoare va avea loc atât la Galeriile Artmark, cât și online pe platforma artmark.ro, unde pot participa toți utilizatorii cu un cont activ.
Articol susținut de A10 by Artmark