Asociația Prosumatorilor: „Implementarea tarifelor variate pentru energie ar reprezenta o revenire la raționalizarea din perioada comunistă”

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) susține că introducerea unor tarife diferite pentru energie, în funcție de oră, ar echivala cu o regresie în perioada comunistă, când resursele, inclusiv energia, erau raționalizate. Reprezentanții organizației nu acceptă să-și ajusteze programul zilnic bazat pe intervalele cu energie ieftină.
„Recent, am observat o accentuare a discursului public privind implementarea tarifelor diferite pe intervale orare pentru consumul de energie electrică, aplicabile atât consumatorilor casnici, cât și industriei, inclusiv prosumatorilor.”
Planurile prevăd ca în orele de vârf, dimineața și seara, energia să fie oferită la prețuri mai mari, iar la prânz să fie disponibilă la preț redus. De asemenea, în cazul prosumatorilor, energia injectată în rețea în orele de prânz, când producția solară este maximă, va fi achiziționată la prețuri minime de către furnizori. Această energie va fi ulterior revândută consumatorilor la tarife mai avantajoase pentru furnizori, conform comunicatelor emise de asociație.”
Asociația atrage atenția că acest sistem beneficiază exclusiv pe cei care urmăresc profituri mari din vânzarea energiei, ignorând în mod evident necesitățile reale ale consumatorilor și transformând piața energetică într-un joc aleatoriu.
- „Provocarea constă în faptul că consumatorii români nu doresc să-și organizeze viața în funcție de condițiile meteorologice sau de prețurile variate ale energiei. De ce prețul energiei este mai scăzut în România în jurul prânzului? Răspunsul este simplu: creșterea considerabilă a capacităților de producție din surse fotovoltaice, în urma investițiilor private și a numărului crescut de prosumatori. Acest surplus temporar de energie solară, disponibil în principal între orele 11:00 și 15:00, determină scăderea prețurilor pe piața spot.”
Reprezentanții organizației subliniază că furnizorii, care au devenit și producători prin achiziția masivă a parcurilor fotovoltaice, beneficiază de energie ieftină de la sursele proprii, de la terți și de la prosumatori, pe care o revând ulterior la prețuri contractuale consumatorilor.
Modelul dezechilibrat de achiziție practicat de furnizori determină creșterea prețurilor dimineața și seara
Conform asociației, prețul energiei este mai ridicat dimineața și seara din cauza unui model dezechilibrat de achiziție practicat de furnizori.
Aproape 70% din energia livrată vine din surse cu producție intermitentă, inclusiv prosumatori care primesc plata pentru energie la două ani și din Piața pentru Ziua Următoare (PZU), unde fluctuațiile de preț sunt considerabile.
- „În acest context, furnizorii cumpără seara energie la prețuri mari, stabilite de producătorii de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), fără a implementa o strategie de stabilizare a costurilor prin achiziționarea energiei cu contracte pe termen lung. În loc de soluții structurale, cum ar fi investiții în capacități de stocare a energiei excedentare produse la prânz, modernizarea rețelelor pentru o distribuție eficientă între regiuni și stabilirea unor contracte durabile cu producători, furnizorii optează pentru o „soluție” ușor de implementat și inechitabilă pentru consumatori: tarifarea pe ore.”
„În esență, se propune o raționalizare a sărăciei energetice și nu o tranziție reală către sustenabilitate și echitate în accesul la energie”, se menționează în comunicatul asociației.
Aceștia fac apel la Ministerul Energiei, subliniind că viața oamenilor nu poate fi ajustată în funcție de interesul comercial și lipsa de viziune a anumitor furnizori.
- „Nu putem accepta întoarcerea la raționalizarea energiei — similar cu raționalizarea apei calde, pâinii și benzinei din perioada comunistă. Nu dorim să ne adaptăm programul și obiceiurile bazat pe perioadele când energia este ieftină în România. Ne întrebăm: de ce numărul de români care își instalează panouri fotovoltaice și sisteme de stocare este în creștere? De ce locatarii de la blocuri nu pot beneficia de energia generată pe acoperișurile propriilor clădiri? Pentru că sistemul actual este conceput astfel încât să mențină dependența și nu să încurajeze autonomia energetică.”
Sursa foto: Dreamstime