„Atacul rusesc care a provocat decese în Sumi este o strategie, nu o eroare”. Răspuns pentru Trump

Preşedintele american Donald Trump a catalogat atacul cu rachete balistice efectuat de Rusia în Duminica Floriilor asupra oraşului Sumî, soldat cu moartea a cel puţin 35 de persoane şi rănirea a 117, ca fiind o „eroare” din partea ruşilor. Totuşi, publicaţia Politico subliniază într-o analiză că acest atac face parte dintr-o strategie deliberată.
Atacul de duminică asupra Sumî, similar incidentului din 4 aprilie din Krivoi Rog, unde o rachetă balistică rusă încărcată cu muniţie cu dispersie a provocat 20 de decese şi 80 de răniţi, este de fapt un element al tacticii militare ruse. Scopul acesteia este terorizarea populaţiei civile pentru a întoarce opinia publică împotriva armatei şi guvernului ucrainean, determinându-i să solicite pacea cu Moscova, afirmă Politico.
„Rusia duce un război total împotriva Ucrainei”, a explicat analistul militar Mîkola Bielieskov, cercetător la Institutul Naţional Ucrainean pentru Studii Strategice.
„Scopul acestui război total este de a determina civilii să-şi exercite presiunea asupra autorităţilor ucrainene pentru a negocia în termeni favorabili Rusiei. Până acum, ruşii nu au reuşit, dar cred că există un moment crucial în care civilii vor începe să-şi redirecţioneze resentimentele nu spre Federaţia Rusă, ci către guvernul nostru”, a mai adăugat el.
Aceasta este o tactică care a fost utilizată de diverse ţări de-a lungul timpului, însă există puţine exemple de atacuri teroriste care să fi determinat civilii să se răzvrătească împotriva guvernului lor. De obicei, reacţia la astfel de atacuri este contrară, potrivit Politico.
Vina atribuită cetățenilor
Atacurile de origine rusă pun în evidenţă tensiunile din societatea ucraineană, pe măsură ce conflictul împlineşte patru ani.
După evenimentul de la Sumî, Mariana Bezuhla, deputat din opoziţie, a acuzat armata ucraineană că a expus civilii la pericol prin organizarea unei ceremonii de premiere a soldaţilor, în ciuda cunoştinţei despre iminenta ameninţare rusească. În realitate, soldaţii ucraineni nu au fost afectaţi, deoarece se aflau într-un adăpost.
De asemenea, primarul din Konotop, Artem Semenihin, a criticat guvernatorul local pentru organizarea ceremoniei destinate unei brigăzi militare locale, susţinând că aceasta a oferit Rusiei o justificare pentru „un atac genocidar” asupra ucrainenilor. Guvernatorul a negat acuzaţiile, explicând că a fost un simplu invitat, conform Ukrainskaia Pravda.
Rusia foloseşte prezenţa trupelor în oraş pentru a legitima un atac care a provocat condamnări internaţionale.
Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea a două rachete balistice împotriva Sumî, afirmând că a lovit o adunare de ofiţeri din comanda armatei ucrainene, provocând moartea a peste 60 de militari. De asemenea, Moscova a acuzat autorităţile de la Kiev că „din nou, folosesc civilii ca scut uman”.
Autoritățile ucrainene susţin că cei decedaţi erau simpli cetăţeni care se îndreptau spre biserică pentru slujba de Florii, iar Statul Major al Ucrainei nu a oferit nicio declaraţie referitoare la prezenţa soldaţilor în Sumî.
Indiferent de prezenţa trupelor, Rusia a folosit un discurs similar pentru a justifica toate atacurile asupra oraşelor ucrainene care au provocat victime civile, avertizează Bielieskov.
A da vina pe armată este o capcană a Rusiei, menită să creeze o separaţie între armată și civili, afirmă Tetiana Troşcinska, o cunoscută jurnalistă ucraineană. Ea subliniază că masacrul a fost conceput pentru a transmite populaţiei mesajul că, fără armată, atacurile nu ar fi avut loc. „Este vina voastră, ne spun duşmanii. Dacă începem să dăm vina şi pe armata noastră, înseamnă că am pierdut”, a concluzionat Troşcinska.