Atenție la deducerea TVA pentru achiziția de vehicule prin intermediul firmelor
O mulțime de antreprenori aleg să cumpere vehicule prin intermediul firmelor pentru a deduce TVA-ul și alte cheltuieli conexe, cum ar fi cele cu combustibilul sau reparațiile. Însă, în caz de control fiscal, inspectorii ANAF ar putea să conteste această deducere.
Consultantul fiscal Adrian Bența a detaliat aceste aspecte în revista Prietenii Fiscalității, oferind un exemplu concret.
Ună companie a achiziționat în noiembrie 2024 un autoturism, al cărui cost de achiziție este semnificativ. Furnizorul este o societate care este înregistrată în scopuri de TVA în România, iar pe lângă preț s-a adăugat un TVA de 19%.
“Deoarece de la achiziție se știe că autoturismul va fi folosit atât în activitățile economice, cât și în scop personal de către administrator, deducerea TVA s-a realizat doar în proporție de 50% din suma facturată de furnizor”, explică acesta.
Cu toate acestea, Bența adaugă că societatea acumulează TVA de rambursat, în mare parte datorită acestei achiziții, iar administratorul se întreabă dacă este indicat să solicite rambursarea TVA în actualele condiții fiscale.
“Administratorul este conștient de riscul ca dreptul de deducere să fie anulat și toate cheltuielile să fie considerate avantaje în natură pentru administrator”, afirmă consultantul.
În prezent, orice procedură fiscală are riscuri din perspectiva relației cu autoritățile fiscale, dar fiecare inspecție fiscală are particularitățile sale.
Din punct de vedere legal, societatea are dreptul de a solicita rambursarea TVA.
“Nu recomandăm să se solicite rambursarea TVA imediat după prima lună de la achiziție, deoarece o echipă de inspecție mai strictă ar putea anula complet dreptul de deducere al TVA, obligând firma la plata diferenței. Considerăm că reclasificarea cheltuielilor ca avantaje în natură nu este o practică legală”, explică Adrian Bența.
Consultantul subliniază că există riscul real al anulării deducerii de 50% pentru TVA la achiziție.
“Considerăm că cererea de rambursare a TVA poate fi formulată doar atunci când există dovezi clare că autoturismul este folosit în scopuri economice, cum ar fi vizite la clienți sau furnizori, instituții financiare sau autorități. Dovezile pot include documente precum facturi ce menționează numărul vehiculului, ordine de deplasare sau chiar fotografii/filmări care să ateste aceste utilizări”, a adăugat consultantul fiscal.
Adrian Bența afirmă că este esențial să existe astfel de dovezi, deoarece sarcina dovedirii revine contribuabilului conform art. 73 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.