„Bonusuri inadecvate la pensionare” în cadrul Romsilva. Fechet: Unii au revenit pe funcții după ce au încasat sume de până la 100.000 de euro. Primele demisii și rezultatele corpului de control.

„Bonusuri inadecvate la pensionare” în cadrul Romsilva. Fechet: Unii au revenit pe funcții după ce au încasat sume de până la 100.000 de euro. Primele demisii și rezultatele corpului de control.
Ministrul mediului, Mircea Fechet, vorbeste cu membrii Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva, 12 februarie 2025. Inquam Photos / Mălina Norocea

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi că Guvernul a abrogat, prin Ordonanță de Urgență, bonusurile inadecvate oferite angajaților Romsilva la pensionare. „Ne asigurăm că astfel de comportamente necorespunzătoare, în care sfidarea ia locul bunului simț, nu se vor mai repeta în Romsilva, așa cum s-a întâmplat cu premiile de 100.000 de euro pentru pensionare, de care au beneficiat mulți angajați, dintre care unii au revenit rapid pe funcții după ce au primit banii,” a declarat ministrul.

Prin ordonanța aprobată joi, angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de prime ce echivalează cu minimum cinci salarii pe ultima lună de activitate. Ministrul Mediului a oferit detalii în cadrul unei conferințe de presă despre primele rezultate ale verificărilor realizate de corpul de control.

Ce „bonusuri inadecvate” a plătit Romsilva la pensionarea angajaților în ultimii 2 ani

„Am eliminat bonusurile inadecvate la pensionare, care în ultimii 2 ani au costat Romsilva peste 194 de milioane de lei și au beneficiat 1267 de persoane,” a declarat Fechet.

Directorii de la Arad, Caraș-Severin și Maramureș au fost demiși

Cu această ocazie, ministrul a anunțat și primele demisii.

„Apreciez că directorul general al Romsilva a înțeles mesajele transmise; în urma evaluării directorilor, a decis să demită și să înlocuiască directorii de la Arad, Caraș-Severin și Maramureș. De asemenea, voi trimite corpul de control la toate cele 3 direcții silvice pentru a analiza în detaliu amploarea problemelor lăsate de acești directori,” a adăugat el.

Primele rezultate ale corpului de control: Premii de 10 milioane de lei, acordate ilegal în ultimii 5 ani

Ministrul a prezentat apoi concluziile preliminare ale corpului de control în urma verificărilor efectuate la sediul central al Romsilva.

„Până acum, am identificat lipsa a 24,7 milioane de lei din fondul de conservare și regenerare a pădurilor, și a 8,7 milioane de lei din fondul de accesibilizare. Aceste fonduri au un regim special și orice cheltuială care nu respectă destinația acestora necesită justificări solide,” a subliniat ministrul.

Corpul de control a mai descoperit că 12 direcții silvice au avut pierderi în ultimii 5 ani, iar în cazul a 8 dintre acestea, cheltuielile cu personalul depășeau veniturile totale de până la 3 ori.

„O altă concluzie se referă la premiile acordate în ultimii 5 ani fără respectarea legii. Sumele în discuție sunt zeci de milioane de lei, o evaluare confirmată și de auditul Curții de Conturi desfășurat în prezent la Romsilva,” a adăugat Fechet.

Aproape 40 de directori nu vor mai primi indemnizația de conducere din cauza performanțelor slabe

Ministrul Mediului a anunțat că „39 de directori din 19 direcții silvice cu performanțe nesatisfăcătoare nu vor mai beneficia de indemnizația de conducere, care reprezenta 30% din salariul de bază.”

În perioada următoare, Ministerul Mediului va elabora o hotărâre de guvern pentru reorganizarea Romsilva. Săptămâna viitoare, sindicatele și conducerea executivă a Regiei vor fi invitate la discuții pentru demararea renegocierii Contractului Colectiv de Muncă, având în vedere ordonanța adoptată astăzi.

Contractul Colectiv de Muncă va fi renegociat. Ce inechități vor mai fi eliminate

Ministrul a fost întrebat de ziariști despre existența a 17 sporuri în contractul colectiv de muncă încasate indiferent de pierderile direcțiilor silvice.

„Aceste 17 sporuri sunt prevăzute în CCM. Unele au o bază legală, în conformitate cu legislația privind statutul personalului silvic sau alte acte, însă altele nu au nicio legătură cu legislația, fiind generate de negocierile dintre sindicat și conducerea executivă,” a explicat el.

Fechet a menționat că, în urma renegocierii CCM, nu vor fi eliminate doar bonusurile de pensionare.

„Ne propunem să eliminăm toate inechitățile din cadrul Regiei, deoarece există situații în care doi angajați cu același nivel de experiență, studii și volum de muncă, pot avea salarii diferite cu până la 50%, în funcție de județ, fără legătură cu performanțele. Aceste disparități sunt cauzate de faptul că directorii de direcții silvice pot acorda sporuri variate, generând inechitate și demotivare pentru angajații care au același volum de muncă,” a concluzionat ministrul Mediului.

Recomandari
Show Cookie Preferences