Bugetul pe 2024 al Primăriei Capitalei, adoptat de Consiliul General după trei tentative eșuate / Amendele propuse de consilierii PNL și PSD

Bugetul pe 2024 al Primăriei Capitalei, adoptat de Consiliul General după trei tentative eșuate / Amendele propuse de consilierii PNL și PSD
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

În ziua de vineri, bugetul Primăriei Capitalei pentru 2024 a fost aprobat cu unanimitate de voturi în Consiliul General, având 51 de voturi „pentru” din totalul consilierilor prezenți. Aceasta a avut loc după ce au fost respinse trei propuneri anterioare, în care consilierii PNL și PSD au încercat să introducă amendamente totalizând 1,5 miliarde lei pentru a spori subvențiile, asistența pentru persoanele cu handicap și locuințele sociale, fără a indica sursele de tăieri ale fondurilor. În această rundă, amendamentele au fost mai modeste, de aproximativ 650 milioane lei, având în vedere și sursele de finanțare propuse.

Consilierii PSD și PNL au solicitat alocarea suplimentară a 240 milioane lei pentru subvenția la termoficare, 200 milioane lei pentru transportul public, 150 milioane lei pentru sprijinul persoanelor cu dizabilități, 25 milioane lei pentru banca de alimente și încă 25 milioane lei pentru un bloc de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea, plus 1,3 milioane lei pentru proiectul Penetrație Ciurel – Autostrada A1 – Pod Ciurel.

Pentru acoperirea acestor cheltuieli, au fost efectuate tăieri de 25 milioane lei de la PROEDUS, 17 milioane lei de la ARCUB, 13 milioane lei de la CREART, 20 milioane lei de la ALPAB, 30 milioane lei de la Administrația Străzilor, 20 milioane lei de la Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, 56 milioane lei de la capitalizarea Trustului de Clădiri Metropolitane, 50 milioane lei de la Direcția Juridică pentru cheltuieli cu avocați și despăgubiri, 40 milioane lei de la reabilitarea Dâmboviței, și 15 milioane lei de la consolidarea unui imobil situat pe bd. Regina Elisabeta 29-31. Consilierii au menționat că reducerile de la investiții și despăgubiri nu sunt îngrijorătoare, deoarece sumele sunt prevăzute să fie plătite lunar pe parcursul anului.

Amendamentele au fost aprobate cu 32 voturi pentru, 5 abțineri și 13 împotrivă.

Primarul general, Nicușor Dan, a propus și el un amendament, prin care a crescut veniturile bugetare cu 258 milioane lei, fonduri obținute dintr-un împrumut al municipalității. Acest amendament a fost validat prin 49 de voturi.

Motivele pentru care PNL și PSD nu au votat bugetul anterior

Pe 11 martie, bugetul Capitalei a fost respins pentru a treia oară în cadrul Consiliului General, datorită refuzului PNL și PSD de a susține forma propusă de primarul Nicușor Dan.

Partidele PNL și PSD au continuat să-și mențină amendamentele formulate în ședințele anterioare, fără a preciza sursele de finanțare. PNL a propus o modificare pentru creșterea subvențiilor la termoficare și transport public, estimate la aproximativ un miliard de lei, în timp ce PSD a cerut un amendament care se ridică la 1,5 miliarde lei pentru subvenția la termie, venind în completare cu restanțele la ajutoarele pentru persoanele cu handicap, locuințe sociale și banca de alimente.

Nicușor Dan a explicat că suma de un miliard lei solicitată de PNL pentru subvenții va fi disponibilă în momentul rectificărilor, subvențiile alegându-se a fi plătite în porțiuni lunare, având în vedere că banii din proiectele de buget se termină în septembrie. De asemenea, el a fost de acord să aloce o sumă suplimentară de 260 milioane lei pentru subvenția la termie, față de suma inițială de un miliard. Cu toate acestea, PNL nu a fost mulțumit de răspunsul primarului, menționând că alocarea completă ar bloca investițiile.

„În acest an, vom dispune de 1,8 miliarde lei în plus comparativ cu cei care pot fi încorporați în buget acum. Ar fi păcat să monopolizăm acești bani pentru subvenții, când aceștia ar putea fi direcționați către investiții precum începerea lucrărilor. Sumele pot fi distribuite la rectificare, așa cum s-a procedat în fiecare an, o practică confirmată de autoritățile de control”, a explicat primarul.

Consilierii PNL au reiterat că primarul Nicușor Dan nu este dispus să reducă alte linii bugetare pentru a asigura întreaga sumă necesară subvențiilor pentru termoficare și transportul public.

Bugetul a fost respins și în ședințele din 1 și 6 martie.

Detalii despre bugetul propus de Nicușor Dan

Primăria Capitalei preconizează că bugetul pentru 2024 va atinge aproximativ 10,6 miliarde lei, dintre care bugetul local va fi de 7,8 miliarde lei, incluzând 1 miliard lei din fonduri europene, conform proiectului publicat. Subvențiile pentru STB și termoficare vor totaliza în jur de 2 miliarde lei. Cheltuielile de personal sunt estimate la 164 milioane lei, iar despăgubirile câștigate în instanță se cifrează la 270 milioane lei. Cheltuielile de investiții specifice municipalității se ridică la 1,5 miliarde lei, menținându-se la aceleași niveluri, cu excepția amendamentelor adoptate de circa 650 milioane lei.

Destinația fondurilor destinate investițiilor în bugetul Primăriei Capitalei

Investițiile în valoare de 1,5 miliarde lei sunt alocate aproximativ astfel:

  • Modernizarea rețelei de termoficare – circa 524 milioane lei;
  • Modernizarea transportului public – 500 milioane lei, din care 195 milioane lei pentru achiziția a 100 de troleibuze, 250 milioane lei pentru achiziția de tramvaie de la ASTRA, și 51 milioane lei restanță de la Otokar;
  • Finalizarea stației de epurare Glina și reabilitarea colectoarelor principale – 129 milioane lei;
  • Modernizarea liniilor de tramvai – 35 milioane lei;
  • Continuarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea – 30 milioane lei;
  • Restanță Pasaj Doamna Ghica 35 milioane;
  • Construirea Podului Calicilor – 5.7 milioane lei;
  • Pietonal Cheiul Dâmboviței Unirii-Izvor – 10 milioane lei;
  • Piste de biciclete în centrul orașului – 10 milioane lei;
  • Extindere managementul traficului – 5 milioane lei;
  • 300 de stații modulare – 15 milioane lei;
  • Consolidare imobil bd. Regina Elisabeta 29-31 – 33 milioane lei;
  • Renovare integrată Corp A și B Maternitatea Bucur – 45 milioane lei (42 milioane din PNRR);
  • Patinoar Flamaropol – 10 milioane lei;
  • Revizuirea PUG – 25 milioane lei;
  • Piste de biciclete – aproximativ 40 milioane lei.

Sumele alocate subordonatelor primăriei

  • Administrația Spitalelor (ASSMB) – 833 milioane lei;
  • Administrația Străzilor – 250 milioane lei;
  • Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement – 144 milioane lei, care sunt destinați reparațiilor aleilor din parcuri, 24 milioane pentru locuri de joacă, 1.300 bănci – 2.6 milioane lei; 800 coșuri de gunoi – circa 1 milion lei; sisteme de irigații pentru parcurile Carol, Herăstrău, Cișmigiu, și Izvor;
  • Clubul Sportiv Municipal – 45 milioane lei;
  • Direcția Generală de Asistență Socială – 700 milioane lei;
  • Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, instituția care gestionează câinii fără proprietar – 26 milioane lei;
  • Administrația Cimitirelor – 68 milioane lei; Poliția Locală – 75 milioane lei;
  • CREART – 27 milioane lei;
  • ARCUB – 32 milioane lei;
  • PROEDUS – 44 milioane lei;
  • Circul Globus – 19,7 milioane lei;
  • Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – 117 milioane lei.
Recomandari
Show Cookie Preferences