Burduja: Proiecte de producție a energiei de 17.200 MW în România sunt în desfășurare

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că în prezent sunt în desfășurare centrale de producție a energiei cu o capacitate totală de 17.200 MW. Această putere cumulată se apropie de capacitatea totală actuală a sistemului energetic național. Este important de menționat că unele dintre noile centrale reprezintă retehnologizări sau înlocuiri ale altora care urmează să fie scoase din funcțiune. Până acum, au fost realizate deja parcuri eoliene și solare cu o capacitate totală de 500 MW, finanțate din PNRR.
„În dimineața aceasta, la un consum relativ mare de peste 7.000 MW, România își acoperă integral necesarul de energie electrică din producția internă, iar nu în ultimul rând, am exportat câteva sute de MW. În acest moment, exportăm peste 1.400 MW, iar centralele eoliene contribuie cu o treime din întreaga energie a țării”, a detaliat Burduja pe platforma Facebook.
Ministrul a subliniat că, în acest context, echilibrul este esențial.
„Dispunem de un mix energetic diversificat și bine echilibrat, ceea ce reprezintă o garanție pentru securitatea energetică. Observăm contribuția tot mai semnificativă a sistemelor de stocare, iar producția hidro este peste nivelurile recente, chiar și în condiții de secetă. Sectorul nuclear funcționează constant, însă din 2027, unitatea 1 va intra în proces de retehnologizare, ce va dura până la doi ani, conform planului. De asemenea, combustibilii fosili, precum gazul și cărbunele, continuă să asigure o parte importantă din mixul nostru energetic, contribuind cu aproximativ 30%.
În prezent sunt în derulare proiecte pentru dezvoltarea de noi capacități de producție, astfel:
- 10.000 MW solar și eolian
- 3.500 MW gaz
- 2.200 MW nuclear
- 500 MW hidro (centralele deja începute)
- 1.000 MW stocare în baterii
De asemenea, România continuă eforturile de păstrare a capacităților de producție pe bază de cărbune, până când noile grupuri pe gaz vor fi gata să preia aceste funcții.
Au fost activate parcuri solare și eoliene de peste 500 MW cu fonduri din PNRR
O informație în premieră: din fondurile PNRR, deja au fost activate sau sunt în teste parcuri solare și eoliene care totalizează peste 500 MW. Până la mijlocul anului viitor, ne propunem, prin acest program, să finalizăm proiecte ce cumulează peste 1.300 MW.
Aceste investiții, fără precedent de la 1989 încoace, oferă oportunitatea românilor de a beneficia de facturi mai mici și stimulează competitivitatea mediului de afaceri. România trebuie să facă tranziția de la un model bazat pe importuri energetice către un rol de mare exportator de energie și securitate energetică la nivel regional”, a adăugat Burduja.
La începutul acestui an, capacitățile de producție din sistemul energetic național erau de 18.610 MW.
În 2024, au fost activate centrale electrice care totalizează 1.143 MW, având următoarea structură: 25 MW din hidrocarburi, 30 MW eoliene, 581 MW fotovoltaice, 53 MW hidro, 330 MW din cărbune, 121 MW în sisteme de stocare, și 3 MW din biogaz.
Capacitatea de 330 MW din cărbune pusă în funcțiune anul trecut reprezintă un grup de la Rovinari care a fost retehnologizat între 2015 și 2024.
De asemenea, cei 53 de MW din hidro activi anul trecut sunt de fapt o retehnologizare a unui grup la hidrocentrala Stejaru.
Foto: Dreamstime