Casa de modă Giorgio Armani încheie administrarea specială care i-a afectat imaginea

O instanță din Italia a decis să încheie prematur administrarea specială impusă unei divizii a grupului de modă Armani, ca urmare a practicilor de muncă necorespunzătoare ale subcontractorilor săi din China, conform Reuters.
Divizia Giorgio Armani Operations, considerată partea industrială a grupului, a fost plasată sub administrare judiciară timp de un an în aprilie, după ce o investigație a relevat că a subcontractat activități în Italia către firme deținute de chinezi care exploatau angajații.
Instanța din Milano care a ridicat administrarea specială a diviziei Armani a menționat că, în ultimele 10 luni, compania a implementat modelul organizațional necesar și a stabilit proceduri de control pentru furnizori.
Judecătorii au declarat că „casa de modă a reziliat relațiile cu furnizorii considerați ‘de risc’ într-un timp foarte scurt și a dezvoltat multe bune practici care au fost aprobate de instanță.”
Conform deciziei din aprilie, Giorgio Armani Operations externalizase producția de genți, curele și articole din piele către două companii care, la rândul lor, subcontractaseră lucrările către patru firme chineze cu ateliere în apropierea orașului Milano.
Giorgio Armani Operations a subliniat că doi dintre furnizorii săi „au încălcat valorile fundamentale ale Grupului Armani, care nu a urmărit niciodată profitul ca scop principal și a păstrat întotdeauna respectul față de muncitori și consumatori.”
Casa de modă, condusă de fondatorul său legendar, acum în vârstă de 90 de ani, a declarat că „așa cum s-a menționat și în decizia de ridicare a administrării, compania dispune de un sistem structurat și testat de control și protecție pentru lanțul său de aprovizionare.”
Alte case de modă din Italia se confruntă cu probleme similare
În octombrie, aceeași instanță din Milano a bursc administrarea judiciară a casei de modă Alviero Martini, impusă în ianuarie 2024.
Pe lângă Alviero Martini, și o filială italiană a marelui grup de lux LVMH, producător al genților de mână sub marca Dior, a fost supusă aceleași administrări speciale din cauza controlului ineficient asupra lanțului său de aprovizionare.
Cazul LVMH continuă, întrucât a fost declanșat câteva luni mai târziu.
Investigațiile autorităților italiene, în special ale parchetului milanez, au evidențiat în ultimul an posibila exploatare a muncitorilor în cadrul lanțului de aprovizionare din industria modei și a produselor de lux.
Curtea de Justiție din Milano a propus în luna iunie un plan național pentru companiile de lux, astfel încât acestea să își îmbunătățească controalele asupra furnizorilor pentru a se conforma legislației muncii.