CNSAS: Declarația lui Crin Antonescu la Securitate despre un coleg nu îi conferă statut de informator

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o adeverință ce confirmă că Crin Antonescu, candidatul la prezidențiale al coaliției PSD-PNL-UDMR, nu a fost colaborator sau informator al Securității. Cu toate acestea, cercetătorii CNSAS au găsit o declarație semnată de Antonescu în 1988, referitoare la un coleg profesoral de la Școala din Niculițel (jud. Tulcea), semnată cu numele său real, nu cu un nume conspirativ.
Crin Antonescu a fost identificat într-un dosar care viza un cadru didactic din Niculițel, cunoscut sub inițialele C.Ș.
„În cadrul activităților informative desfășurate de Securitate asupra domnului C.Ș., precum și a cercului său de cunoscuți, titularul adeverinței (Crin Antonescu – n.red.), profesor de istorie la Școala generală din Niculițel și bun prieten al lui C.Ș., a fost convocat la Securitate și a oferit o declarație, datată 13.01.1988, scrisă de mână și semnată cu numele real”, se menționează în adeverința emisă de CNSAS.
Consiliul a afirmat că situația este reglementată de OUG 24/2008, care prevede că „persoana care a furnizat informații, în declarații sau procese-verbale în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere sau de arest, pentru motive politice, nu este considerată colaborator al Securității.”
„Ținând cont de faptul că nota de constatare nr. DI/I/355 din 31.03.2025 nu menționează existența altor documente sau informații referitoare la relația cu organele de Securitate, în cazul lui Crin Antonescu nu poate fi stabilită calitatea de colaborator al Securității, conform legii. De asemenea, conform notei de constatare nr. DI/I/355 din 31.03.2025, până la această dată nu au fost găsite dovezi referitoare la apartenența sa la structurile fostului Minister de Interne, fie ca ofițer sau subofițer de Securitate ori Militie, astfel că nu se poate considera că ar fi fost lucrător al Securității.”
CNSAS a decis că nota de constatare poate fi consultată exclusiv de titularul adeverinței, adică de Crin Antonescu, ceea ce reprezintă o premieră.
Este important de menționat că CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a fost folosită pentru emiterea adeverinței, subliniind că doar Crin Antonescu are dreptul de a o consulta.
Mai mult, în adeverință nu a fost inclus niciun fragment din declarația lui Crin Antonescu, ceea ce constituie, de asemenea, o noutate.