Codex Aureus, prezentat pentru prima dată în România. Manuscrisul medieval de seamă din patrimoniul nostro va fi expus publicului

Codex Aureus, prezentat pentru prima dată în România. Manuscrisul medieval de seamă din patrimoniul nostro va fi expus publicului
Evangheliarul de la Lorsch, Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Codex Aureus, recunoscut ca cel mai important manuscris medieval occidental iluminat, se află într-o colecție din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Acest manuscris are o vechime de peste 1.200 de ani și figurează din anul trecut pe Lista UNESCO. A fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimele 25 de ani, în cadrul unui eveniment festiv, conform Agerpres.

Deși Codex Aureus nu a fost niciodată arătat publicului român până acum, a fost cumulat la o expoziție în 1999 în Germania, unde toate cele patru fragmente ale Evangheliarului din Lorsch, aflate acum în Roma, Londra și Alba Iulia, au fost reunite.

Există toate posibilitățile ca manuscrisul original să fie accesibil publicului român luna viitoare. Până atunci, cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, a fost prezentat în condiții speciale, într-un cadru restrâns, în Aula Magna, în cadrul unui eveniment festiv dedicat integrării Codex-ului în patrimoniul UNESCO, „Memoria Lumii”.

Adrian Cioroianu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, a subliniat importanța păstrării acestui manuscris de o valoare inestimabilă. El a menționat că manuscrisul a fost adus îmbrăcat într-un strat textil, lăsat să se acomodeze timp de două, trei ore la temperatura din Aula Magna, după care a fost expus într-o vitrină special concepută.

„Pentru realizarea acestui eveniment, am utilizat o vitrină specială de la Muzeul Național al Unirii, capabilă să mențină o umiditate și o temperatură controlată, împreună cu o structură de iluminare pe bază de LED-uri”, a explicat Adrian Cioroianu.

O premieră pentru publicul român

Directorul general al Bibliotecii Naționale a României a descris planul său, împreună cu Cristian Mladin de la Biblioteca Batthyaneum, de a organiza un proiect pilot. Astfel, în luna decembrie, publicul va avea ocazia să viziteze manuscrisul în condiții de securitate.

„Vești bune! Ne propunem ca, în luna decembrie, în preajma Crăciunului, să expunem manuscrisul, timp de câteva ore pe zi, pentru toți cei interesați. Este o premieră absolută”, a declarat Adrian Cioroianu.

Dat fiind gradul de dificultate în manipularea sa, „este puțin probabil ca manuscrisul să fie scos vreodată din incinta sa actuală”, a adăugat Cioroianu.

Codicologul Adrian Papahagi a menționat că „ne aflăm în prezența unui obiect care probabil a fost atins de Carol cel Mare acum mai bine de 1.200 de ani; (…) avem de-a face cu un artefact cu o istorie atât de nobilă.”

De asemenea, sâmbătă, ministrul Culturii, Raluca Turcan, împreună cu Adrian Cioroianu, au dezvelit plăcuța UNESCO de pe fațada Bibliotecii, iar secretarul de stat pentru relații interinstituționale din Ministerul de Externe, Janina Sitaru, a înmânat formal diploma UNESCO conducerii Bibliotecii Naționale a României.

Despre Codex Aureus

Codex Aureus, un fragment dintr-un evangheliar latin pe pergament din anul 810, este cel mai faimos manuscris medieval occidental iluminat din colecția Bibliotecii Batthyaneum. El este păstrat într-o cameră specială, denumită Tezaur, și este supus unui control constant din punct de vedere al conservării.

  • Manuscrisul poate fi „răsfoit” și digital pe site-ul Bibliotecii Naționale

Cunoscut sub numele de Codex Aureus, manuscrisul este scris cu cerneală de aur și a fost identificat de-a lungul timpului sub mai multe denumiri, ceea ce a dus la speculația că nu ar fi fost clasificat corect.

Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch face parte dintr-un tetraevangheliar latin, realizat la comanda lui Carol cel Mare, probabil la Schola Palatina din Aachen. Manuscrisul, scris integral cu cerneală de aur, este remarcabil prin ornamentația sa excepțională, având 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini cu canoane biblice ilustrate, 3 tablouri de mari dimensiuni, inclusiv portretele evangheliștilor Matei și Marcu, un frontispiciu miniat și alte două pagini cu scriere ornamentală.

În timpul Războiului de 30 de ani, manuscrisul a fost dezmembrat în circumstanțe misterioase.

Este cert că, în mijlocul secolului al XVIII-lea, prima parte a manuscrisului era deținută de biblioteca arhiepiscopului Vienei, Christoforo Migazzi, iar în 1782 a trecut în proprietatea episcopului Batthyany, ajungând astfel la Alba Iulia.

De-a lungul timpului, au circulat diverse informații false referitoare la Codex Aureus, inclusiv speculații că ar fi fost scos din țară sau utilizat ca garanție pentru un împrumut de 10 miliarde de dolari în perioada comunistă. Reprezentanții bibliotecii au demontat aceste zvonuri, precizând că nu există dovezi că manuscrisul ar fi fost scos din 1999 și că nu există documente care să ateste utilizarea sa ca garanție bancară. De asemenea, bibliotecarii au subliniat că n-a existat nicio evaluare din partea unei bănci externe în legătură cu manuscrisul.

Cea de-a doua jumătate a Codex-ului este păstrată la Biblioteca Vaticanului, iar coperțile originale se regăsesc în muzee din Londra și Roma.

Biblioteca Batthyaneum este renumită pentru colecția sa vastă de manuscrise medievale occidentale, fiind, de asemenea, cea mai mare colecție de incunabule din România, cu aproximativ 600 de exemplare, acestea fiind cărți tipărite în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în perioada incipientă a tiparului. Biblioteca este de asemenea o resursă esențială pentru cercetători și specialiști.

Recomandari
Show Cookie Preferences