Comorile dispărute ale Mănăstirii Văcărești din București: urmele unei clădiri monumentale demolată

O scară monumentală din piatră, ce conduce la bazarul de chinezării de la Aleea Castanilor, este singurul indiciu că în locul unde acum se află centrul comercial Sun Plaza exista odată o comoară, îndrăgita Mănăstire Văcărești, un exemplar de arhitectură din secolul al XVIII-lea, considerată „o realizare deosebită a stilului brâncovenesc în Țara Românească”.
Acest ansamblu impozant, cea mai mare și reușită mănăstire din sud-estul Europei, fondată de Nicolae Mavrocordat (1680-1730), primul domnitor fanariot din Țara Românească și Moldova, a fost distrusă în anii '80 cu ajutorul utilajelor grele, inclusiv o macara cu o bilă de trei tone, care a redus la nimic vechile ziduri de cărămidă.
Din locul unde s-a consumat această distrugere a patrimoniului cultural, s-au recuperat doar câteva fragmentare: panouri de frescă ce constituie doar 5% din cele 2.500 de metri pătrați de pictură murală care decorau interiorul Bisericii Domnești.
La acestea se adaugă peste 350 de elemente din piatră, majoritatea aflându-se acum la Palatul de la Mogoșoaia. Printre acestea se numără trei din cele patru coloane monumentale ale pronaosului și coloane provenind din pridvorul bisericii, precum și de la foișoarele paraclisului și ale Casei Domnești.
Cu toate acestea, rămâne o întrebare nerezolvată: unde sunt îngropate osemintele lui Nicolae Mavrocordat, dispărute în timpul procesului de demolare.
Pe B365.ro, poți citi despre inițiativa clădirii Lapidarium la Palatul Mogoșoaia, care va avea rolul de a expune și punte în valoare rămășițele unei construcții grandioase și, implicit, dovezile unui sacrilegiu.