Contract de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, semnat de un consorțiu
Nuclearelectrica, compania de stat, a atribuit joi un contract de 1,9 miliarde euro destinat retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă. Acest contract, ce vizează Inginerie, Procurare și Construcție (EPC), va deveni efectiv după aprobarea sa de către acționarii Nuclearelectrica în cadrul adunării generale convocată pe 22 ianuarie 2025.
Consorțiul câștigător include companii de elită: Candu Energy Inc. și Canadian Commercial Corporation din Canada, Ansaldo Nucleare S.p.A din Italia, precum și Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. din Coreea.
Contractul prevede desfășurarea proiectului detaliat și a aspectelor de execuție, procurarea echipamentelor și materialelor necesare, realizarea lucrărilor de retubare și a operațiunilor de retehnologizare, în plus față de construcția infrastructurii esențiale pentru proiectul de modernizare a Unității 1 a CNE Cernavodă.
Investiții anterioare în Unitatea 1 de la Cernavodă
Acesta nu este singurul fond investit în Unitatea 1 de la Cernavodă. În vara acestui an, Nuclearelectrica și Canadian Nuclear Partners S.A. au semnat un acord-cadru pentru servicii de consultanță necesare pregătirii și implementării proiectului de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.
Acordul-cadru, cunoscut ca Project Management Organization (PMO), are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro. Aceasta va include servicii de management de proiect, asistență tehnică, consultanță, formare profesională specifică pentru retehnologizarea centralei CANDU, precum și organizarea și coordonarea punerii în funcțiune a Unității 1, până la revenirea acesteia în exploatarea comercială. Specificăm de asemenea un contract de inginerie, în valoare de 545 milioane de dolari.
În plus, în noiembrie 2023, Nuclearelectrica a informat despre semnarea unui contract pentru furnizarea de echipamente și componente pentru reactor, alături de servicii de inginerie și tehnologie, necesare prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU al Unității 1. Aceast contract este evaluat la 545 milioane dolari americani și a fost semnat cu Candu Energy Inc. (CEI), parte a AtkinsRéalis (grupul SNC-Lavalin) și Canadian Commercial Corporation (CCC), entitate federală de stat.
Unitatea 1 de la CNE Cernavodă, care a început operarea comercială în 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe și, în cei 27 de ani de funcționare, a furnizat 138.388.129 MWh în Sistemul Energetic Național, având un factor de capacitate de peste 90%, conform rapoartelor Nuclearelectrica.
După efectuarea retehnologizării, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să genereze aproximativ 5 TW anual, evitând astfel emisii de 5 milioane de tone de CO2 pe an, având cea mai mică amprentă de carbon dintre toate sursele de energie pe parcursul întregului ciclu de viață.