Contract semnificativ în Apărare: România achiziționează echipamente de 1 miliard de dolari din Coreea de Sud

Contract semnificativ în Apărare: România achiziționează echipamente de 1 miliard de dolari din Coreea de Sud
Obuzier autopropulsat K9 / Sursă foto: Hanwha

România a încheiat un acord cu Hanwha Aerospace din Coreea de Sud pentru achiziția a 54 de obuziere autopropulsate de calibru 155 mm K9 și a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniție K10, valoarea totală a contractului fiind de aproape 1 miliard de dolari. Acesta include, de asemenea, zeci de vehicule de sprijin pe roți și un număr semnificativ de obuze pentru muniție. Compania menționează că majoritatea sistemelor de artilerie K9 vor fi produse și reparate local, implicând furnizori din România.

Într-un comunicat oficial, Hanwha Aerospace a confirmat semnarea acestui contract cu Ministerul Apărării Naționale din România, care acoperă livrarea a 54 de obuziere K9 și a 36 de vehicule de realimentare K10. Contractul include și muniția necesară, precum și vehicule de sprijin pe șenile și pe roți.

Astfel, România devine a zecea țară care utilizează obuzierele K9 de calibru 155 mm/52. În ceea ce privește membrii NATO, România ocupă locul șase în utilizarea acestui sistem, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea utilizator global al vehiculului K10, care oferă o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru eficiența forțelor de artilerie.

Majoritatea sistemelor vor fi fabricate în România

Potrivit detaliilor contractuale, Hanwha va efectua livrările în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare având loc înainte de începutul anului 2027. Cele mai multe vehicule vor fi produse în România, beneficiind de suportul extins al furnizorilor locali.

Compania Romtehnica a început în iulie 2023 o licitație pentru achiziția a trei sisteme obuzier de calibru 155 mm la nivel de batalion, inclusiv muniția necesară, cu o valoare estimativă de peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), conform unui anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Detaliile fiecărui sistem de obuzier autopropulsat

Structura fiecărui sistem obuzier de calibru 155 mm la nivel de batalion va include:

  • 1. Obuzier autopropulsat, pe șenile: 18 cpl;
  • 2. Țevile de rezervă de calibru 155 mm: 9 buc;
  • 3. Mașini specializate pentru transport și încărcare a muniției: 12 cpl;
  • 4. Posturi de observare pentru artilerie autopropulsate: 9 cpl;
  • 5. Autostații meteorologice: 1 cpl;
  • 6. Mijloace de evacuare a echipamentelor avariate: 3 cpl;
  • 7. Sisteme de cercetare acustică: 3 cpl.

În plus, furnizorul este responsabil de livrarea diverselor tipuri de muniții, valoarea estimată fiind inclusă în totalul achiziției:

  • – Proiectile explozive de 155 mm;
  • – Proiectile fumigene de 155 mm;
  • – Proiectile de iluminare de 155 mm;
  • – Proiectile inerte de 155 mm (pentru antrenament).

Termenele de livrare pentru sistemele de obuziere sunt următoarele:

  • 1. Sistem obuzier calibru 155 mm la nivel de batalion- 3 sisteme: Sistem 1 – T0+30 luni; / Sistem 2 – T0+40 luni; / Sistem 3 – T0+60 luni.
  • 2. Proiectile explozive de 155 mm- 17.352 buc: T0+30 luni
  • 3. Proiectile fumigene de 155 mm- 324 buc: T0+30 luni
  • 4. Proiectile de iluminare de 155 mm- 324 buc: T0+30 luni
  • 5. Proiectile inerte de 155 mm (pentru antrenament): 720 buc: T0+30 luni

Obuzierul autopropulsat K9

Obuzierele K9 Thunder sunt operabile în nouă țări, inclusiv cinci state NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia, cu peste 1.800 de unități în serviciu, ceea ce corespunde aproximativ 50% din piața globală a obuzierelor autopropulsate.

Anul trecut, Polonia a încheiat cu Coreea de Sud un contract de 2,6 miliarde de dolari pentru achiziția a încă 150 de obuziere K9.

Sistemul K9 SPH (Howitzer Autopropulsat) a fost dezvoltat în 1999 în colaborare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul” (Thunder), acest sistem de artilerie pe șenile este capabil să angajeze ținte la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 cântărește 47 de tone și este proiectat pentru a asigura manevrabilitate rapidă prin capacitatea de „Shooting and Scooting,” permițându-i să tragă mai multe obuze și să se deplaseze imediat pentru a evita contracarări.

Grație modernizărilor aduse versiunii K9A1, acest sistem de artilerie beneficiază acum de un sistem automat de manipulare a muniției. Noua generație este capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, având un efectiv de doar trei membri ai echipajului.

Vehiculul de aprovizionare cu muniție K10 (K10 Ammunition Resupply Vehicle)

K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției, bazat pe șasiul obuzierului K9, și împarte majoritatea componentelor esențiale pentru suport logistic.

Acesta poate sprijini sistemul K9 prin transportul și realimentarea a 104 proiectile de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. K10 poate transfera muniția la o viteză maximă de 12 obuze pe minut, necesitând 37 de minute pentru a se încărca complet. Sistemul automatizat asigură o eficiență deosebită în sprijinul logistic și îmbunătățește manevrabilitatea în condiții de luptă dificile.

Recomandari
Show Cookie Preferences