Copilul aduce des o nouă boală din colectivitate? Motivul pentru care copiii sunt mai vulnerabili la îmbolnăviri și cele mai frecvente afecțiuni

Copilul aduce des o nouă boală din colectivitate? Motivul pentru care copiii sunt mai vulnerabili la îmbolnăviri și cele mai frecvente afecțiuni
Toți copiii se îmbolnăvesc din când în când, iar în majoritatea cazurilor, ei pot fi îngrijiți acasă SURSA FOTO: Shutterstock

Te-ai simțit vreodată lipsit de putere când este vorba despre copilul tău care vine acasă săptămânal cu o nouă boală? Această situație este comună, deoarece sistemul imunitar al copiilor este în plin proces de dezvoltare. De asemenea, interacțiunile cu alți copii, care sunt adesea infectați, contribuie la răspândirea germenilor.

Deși această situație este în mare parte normală, bolile copiilor și simptomele lor pot provoca întotdeauna îngrijorare în rândul părinților, care se întreabă dacă este vorba despre o problemă obișnuită sau una serioasă.

Pe măsură ce se dezvoltă, copiii întâlnesc diverse afecțiuni comune. Toți copiii se îmbolnăvesc din când în când și, în majoritatea cazurilor, aceste afecțiuni pot fi tratate acasă, cu o ameliorare rapidă, conform NHS din Marea Britanie.

Există mai multe afecțiuni frecvente în perioada copilăriei, la care copilul dumneavoastră este expus, conform dr. David Keller, medic pediatru la Spitalul de Copii din Colorado.

1. Virusul sincițial respirator (VSR)

Virusul sincițial respirator cauzează simptome asemănătoare răcelii, precum congestie nazală, tuse, curgerea nasului și durere în gât.

De obicei, simptomele se estompează în două săptămâni, deși uneori pot progresa spre infecții ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi bronșiolita sau pneumonia.

2. Anxietatea

Copiii de astăzi sunt expuși în mod constant la surse de anxietate, de la stresul cauzat de pandemia de COVID-19 la presiunea socială din mediul online.

Anxietatea, ca afecțiune de sănătate mintală, se poate manifesta la copii prin îngrijorare, frica, fobii și depresie, dar poate avea și simptome fizice, cum ar fi oboseala, durerile de stomac și insomniile.

3. Păduchii

Păduchii de cap sunt insecte mici ce infestează părul uman, hrănindu-se cu sânge. Aceștia se transmit frecvent între copiii de școală care au un contact apropiat.

„Tratamentul păduchilor poate fi complicat, dar nu sunt periculoși”, afirmă dr. David Keller. „Se crede adesea că păduchii indică o igienă precară, dar, în realitate, este vorba mai mult despre ghinion.”

Un semn clar că păduchii sunt prezenți este mâncărimea severă a scalpului. Dacă observi că copilul tău se scarpină mai mult decât de obicei, este sugestiv să verifici. Păduchii pot fi observați cu ușurință și au o culoare maronie, similară cu semințele de susan.

Pentru a scăpa de păduchi, dr. Keller recomandă utilizarea unui șampon anti-păduchi, spălarea lenjeriei de pat și hainelor la temperaturi ridicate și evitare contactul cu alți copii afectați.

4. Gripa stomacală

Copiii care petrec mult timp în preajma altor copii pot dezvolta gripa stomacală. Această afecțiune, cel mai des cauzată de rotavirus, se manifestă prin simptome precum dureri abdominale, diaree, vărsături și crampe.

Transmisia se produce prin contact cu microbii de pe superfícies, urmat de atingerea feței. Este benefic să-i învățați pe copii să se spele pe mâini și să evite atingerea feței, dar și să nu împărtășească mâncarea sau băuturile cu alții.

Dacă copilul dumneavoastră are gripă stomacală, medicii recomandă odihna și consumul de lichide și electroliți, care ajută organismul să se recupereze.

5. Crupul

Aceasta este o infecție virală ce provoacă inflamarea căilor respiratorii superioare și a gâtului, fiind o cauză comună a tusei și răgușelii la copii.

De obicei, un caz ușor de crupă se poate trata fără ajutor medical, dar este esențial să monitorizăm simptomele ce pot indica o situație mai serioasă. Dificultăți la respirație sau înghiți sunt considerate urgențe medicale.

Majoritatea cazurilor de crup sunt cauzate de infecții virale, iar igiena corespunzătoare a mâinilor, cât și evitarea contactului cu copii bolnavi, pot contribui la prevenirea bolii.

6. Roseola

Numită și a „șasea boală a copilăriei”, roseola este o boală virală ușoară, frecvent întâlnită la copiii sub 2 ani.

Aceasta se manifestă prin febră și erupții cutanate la sugari și copii mici.

Roseola este provocată de virusul herpesului și se poate răspândi prin tuse sau strănuturi ale celor infectați.

În majoritatea cazurilor, boala nu este gravă și dispare fără complicații. Dr. David Keller menționează că „roseola este printre cele mai ușoare afecțiuni cu care se pot confrunta copiii.”

Practicile de igienă adecvată a mâinilor și evitarea interacțiunilor cu alți copii infectați sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences