Crin Antonescu anunță că nu dorește pensie specială: „Nu mă puneți să jur, nu mă puneți să vă dau în scris”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare în alegerile prezidențiale din luna mai, a declarat miercuri seara că nu se simte obligat să confirme public că va renunța la pensia specială de parlamentar, adăugând că nu a solicitat și nu va solicita o astfel de pensie.
„Nu trebuie să mă angajez public, nu am nicio obligație în acest sens. Pot să vă informez că sunt beneficiar potențial în virtutea legii. Aș putea solicita pensia specială, însă nu am făcut și nu intenționez să fac această cerere, având în vedere că solicit Guvernului și Parlamentului, care au reușit să elimine pensiile speciale pentru viitor, să facă același lucru și pentru magistrați”, a afirmat Crin Antonescu, răspunzând unei întrebări într-o emisiune la Antena 3.
Candidatul coaliției a precizat că nu dorește să fie obligat să jure, așa cum a procedat premierul Marcel Ciolacu.
„Să nu mă puneți în aceeași situație ca pe domnul Ciolacu să iau decizii de partid în această adunare respectabilă, să nu mă puneți să jur, să nu mă puneți să vă dau în scris. V-am spus și cred că asta e suficient”, a comentat Crin Antonescu.
„E păcat să pensionezi un magistrat la 48 de ani”
Antonescu a discutat și despre viziunea sa cu privire la pensiile magistraților.
„Este vorba strict despre magistrați și, dincolo de fondurile de 230 de milioane din PNRR, mai există principiul echității. Mă preocupă de mult acest subiect și nu doar eu, ci multe persoane discută despre el. Este păcat să pensionezi la 48 de ani un magistrat care, la acea vârstă, are deja o experiență și cunoștințe suficiente pentru a exercita funcția de judecător”, a declarat Crin Antonescu.
Candidatul coaliției nu consideră că inițiativa legislativă ar încălca Constituția.
„Am discutat cu juriștii despre posibila neconstituționalitate legată de obligativitatea ca un magistrat să se pensioneze la 65 de ani și să beneficieze de o pensie bazată pe contribuție, ca toți ceilalți cetățeni”, a continuat fostul lider PNL.
„Nu ne mai plângem de numărul mare de dosare și de proceselere lungi. CSM-ul nu a protestat niciodată împotriva durerii proceselor, care sunt adesea interminabile și blochează exercitarea dreptului de proprietate. Un motiv este că nu avem suficienți magistrați, iar dacă aceștia ies la pensie la 48 de ani, se îndreaptă rapid spre alte locuri de muncă”, a explicat Antonescu.
Președintele interimar Ilie Bolojan a exprimat de asemenea opinii asupra propunerii de reformă a pensiilor magistraților.
Bolojan consideră că magistrații nu ar trebui să se pensioneze la vârste de 47 sau 50 de ani, când ei sunt în plină maturitate profesională.
Un proiect de lege privind pensiile magistraților a fost depus marți la Parlament, inițiat de liderii coaliției de guvernare.
Proiectul preconizează că, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii și procurorii, precum și personalul juridic specializat, se vor putea pensiona dacă au cel puțin 25 de ani de vechime în aceste funcții și vârsta de minim 48 de ani.
În plus, proiectul prevede ca vârsta de pensionare pentru magistrați să ajungă treptat la 65 de ani până în 2045.
În prezent, judecătorii și procurorii pot solicita pensia indiferent de vârstă, cu condiția de a avea 25 de ani vechime.
Pe lângă aceasta, o modificare importantă este reducerea procentului de calcul al pensiilor de la 80% la 65% din media veniturilor lunare din ultimii doi ani înainte de pensionare, un pas menit să echilibreze veniturile provenite din pensii de serviciu și cele din sistemul de asigurări sociale de stat.
Miercuri, conducerile CSM, Înaltei Curți și Parchetului General au solicitat o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare pentru discuții pe marginea acestui proiect de lege.
CSM a reacționat marți, semnalând lipsa consultării magistraților înaintea inițierii proiectului.
Crin Antonescu a declarat luni că magistrații trebuie să se pensioneze la 65 de ani, la fel ca toți ceilalți cetățeni.
Proiectul de lege a fost inițiat în Parlament după solicitarea lui Crin Antonescu adresată liderilor PSD, PNL, UDMR și minorităților naționale într-o ședință.