China încetează achizițiile de gaz lichefiat din SUA. Conflictul comercial sino-american afectează sectorul energetic

Importurile de gaz natural lichefiat din SUA în China au fost suspendate complet timp de peste 10 săptămâni, iar conflictul comercial s-a extins în domeniul energetic.
Ultima livrare a avut loc pe 6 februarie, când un tanc GNL de 69.000 de tone din Corpus Christi, Texas, a ajuns în provincia Fujian, neexistând de atunci transporturi între cele două țări.
Un alt tanc a fost redirecționat către Bangladesh după ce China a impus, pe 10 februarie, o taxă de 15% pe GNL-ul provenit din SUA, care a crescut ulterior la 49%, făcând astfel gazul american necompetitiv pentru cumpărătorii chinezi.
Această oprire are consecințe semnificative, consolidând relația energetică dintre China și Rusia și ridicând semne de întrebare referitoare la extinderea amplasamentelor de GNL de miliarde de dolari în dezvoltare în SUA și Mexic.
„Vor fi efecte pe termen lung”, afirmă Anne-Sophie Corbeau, expert în gaze la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. „Nu cred că importatorii chinezi de GNL vor mai încheia contracte pentru gaz din SUA în viitor.”
După începutul conflictului din Ucraina, China a cumpărat o cantitate relativ mică de GNL din SUA, având în vedere că cumpărătorii chinezi preferă să revândă gazul în Europa pentru profit. Anul trecut, doar 6% din GNL-ul importat de China provenea din SUA, o scădere față de 11% în 2021.
Chiar și așa, companii chineze precum PetroChina și Sinopec au semnat 13 contracte pe termen lung pentru achiziția de GNL de la terminalele americane, unele dintre acestea având o durată atât de lungă încât se vor extinde până în 2049, conform datelor Kpler.
Aceste acorduri pe termen lung au fost esențiale pentru inițierea unor proiecte mari de GNL în SUA, dar Corbeau menționează că dezvoltatorii sunt în prezent în căutarea renegocierii termenilor acestor contracte, având în vedere inflația și costurile tarifelor din SUA.
Gillian Boccara, analist la Kpler, este de părere că nu există motive evidente pentru reluarea comerțului între cele două țări în viitorul apropiat.
„Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost într-un context de cerere crescută pentru gaz”, a explicat ea. „Acum ne confruntăm cu o creștere economică mai lentă, iar chinezii pot suporta pierderea acestor livrări pentru o perioadă considerabilă.”
Ambasadorul Chinei în Rusia a declarat recent că se așteaptă ca China să își crească importurile de GNL din Rusia. „Există cereri din partea multor cumpărători ca ambasada să faciliteze contactele cu furnizorii ruși”, a menționat Zhang Hanhui.
Rusia a devenit al treilea furnizor de GNL pentru China, după Australia și Qatar; de asemenea, cele două țări poartă negocieri pentru o nouă conductă de gaz, Siberia Power 2.
„Pe măsură ce tarifele devin prohibitive, vom vedea o realocare a fluxurilor comerciale”, a afirmat Richard Bronze de la firma de consultanță Energy Aspects. „De asemenea, anticipăm o scădere a cererii din Asia cu 5-10 milioane de tone în total, ceea ce ar putea duce la o micșorare a prețurilor gazului în Europa”, a adăugat el.