Crin Antonescu solicită o revizuire a Green Deal-ului european: „A fi verde și sărăcit nu este o variantă pentru mine”

Crin Antonescu solicită o revizuire a Green Deal-ului european: „A fi verde și sărăcit nu este o variantă pentru mine”
Crin Antonescu, în interviu la Hotspot

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru alegerile prezidențiale, a declarat într-o postare pe Facebook că Uniunea Europeană trebuie să renunțe la actualul Green Deal, pledând pentru un Smart Deal care să asigure accesul la energie mai accesibil, în special pentru românii afectați de reglementările existente.

„Cer energie accesibilă pentru români. Prin intermediul Green Deal, europenii au impus o terapie de șoc care a avut consecințe negative în România. Voi fi un președinte care se va prezenta la Bruxelles și va comunica clar că nu pot să îmi mențin cetățenii în frig și întuneric doar pentru a respecta normele de mediu. A fi verde și sărăcit nu este o opțiune pe care o accept”, a declarat Crin Antonescu.

De asemenea, el a subliniat importanța finalizării proiectelor de hidroenergie deja începute.

„Nu mai dorim un Green Deal, ci un Smart Deal. Prin urmare, voi susține finalizarea construcției tuturor hidrocentralelor ce au depășit 70% din progres și care sunt blocate de diverse organizații nonguvernamentale cu finanțare suspectă”, a concluzionat Antonescu.

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus un discurs similar. El a menționat că va prezenta un raport detaliat în Guvern despre efectele adverse ale Green Deal asupra sectorului energetic din România, în contextul în care Strategia Energetică a României preconizează închiderea acestora până în 2032.

„România a demonstrat, pe parcursul istoriei sale, capacitatea de a răspunde provocărilor, însă în prezent ne aflăm într-un moment crucial pentru viitorul sectorului energetic național și european. Politicile de ecologizare promovate de Uniunea Europeană, deși bine intenționate, riscă să transforme economiile europene în victime ale birocrației și deciziilor necorespunzătoare realităților economice. Raportul Draghi subliniază, fără ambiguități, ceea ce ne arată și datele statistice recente: Uniunea Europeană, care a generat doar 3% din cărbunele mondial în 2024 și a emis mai puțin de 5% din emisiile globale de CO2, aplică cele mai restricționante politici de mediu asupra proprie economii”, a afirmat Burduja pe pagina sa de Facebook.

Nemulțumirile față de Green Deal sunt prezent și în alte state europene. De exemplu, pe 5 aprilie, ministrul italian pentru întreprinderi și produsele „Made in Italy”, Adolfo Urso, a anunțat că guvernul italian va solicita Uniunii Europene suspendarea reglementărilor „exagerate” ale Green Deal pentru a susține companiile afectate, la rândul său, de taxele vamale impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor în SUA.

„Uniunea Europeană trebuie să deblocheze potențialul creativ al companiilor, care a fost constrâns de sistemul de reglementare”, a declarat Urso cu ocazia deschiderii Salonului de Mobilă de la Milano.

„Vom cere UE o măsură de urgență pentru a suspenda unele din regulile exagerate ale Green Deal, care au condus economia la un declin sever”, a mai spus el.

Recomandari
Show Cookie Preferences