Cristian Popescu Piedone, posibila candidatură pentru Primăria Capitalei?

Cristian Popescu Piedone, posibila candidatură pentru Primăria Capitalei?
Cristian Popescu Piedone. Foto: Inquam Photos / Tudor Pană

Numirea lui Cristian Popescu Piedone în fruntea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, precum și popularitatea sa, fac parte dintr-o strategie politică mai amplă, conform informațiilor obținute de diverse surse politice.

Obiectivul lui Piedone nu este să se implice în gestionarea spitalelor, ci să câștige atenția utilizatorilor de internet pe dispozitive mobile, unde se află, în medie, 85% dintre românii online. Datele arată că doar 15% dintre indivizi accesă site-uri prin laptopuri, tablete sau desktop-uri, majoritatea preferând mobilul. Formatul mic al ecranului favorizează dorința de reacții rapide și recompense imediate.

În perioada în care Piedone a intrat în politică, abordarea sa a fost marcată de strategia „Fură, dar și face”, care nu i-a garantat decăt o ascensiune limitată. Acesta a fost o epocă în care democrația se baza pe răbdare, însă acum, acțiunile rapide sunt cele care contează. A fi perceput ca „cel care face” a devenit crucial, iar rezultatele rapide sunt atrăgătoare. De exemplu, dacă Nicușor Dan investește în reforma rețelei de termoficare, este esențial să aducă schimbări vizibile într-un timp scurt.

”Prea multă grijă la moștenire și prea puțin pentru prezent”

În campanile politice din România, un exemplu din SUA poate fi relevant. Este greșit să considerăm că toți politicienii români sunt incompetenți sau corupți, o astfel de viziune fiind nu doar nedreaptă, ci și eronată.

Există mulți funcționari publici care își îndeplinesc atribuțiile cu bună credință, însă s-au blocat într-o mentalitate care nu mai reușește să comunice eficient cu cetățenii. Exemple din administrația SUA au fost discutate recent de Ezra Klein.

Întârzierile reprezintă o pierdere

Într-un articol pentru The New York Times, Klein a vorbit cu numeroși oficiali din fosta administrație Biden, care au recunoscut greșelile făcute din cauza lipsei de acțiune rapidă. „Am avut prea multă grijă pentru moștenire și prea puțin interes pentru implementările imediate în politica noastră”, a afirmat unul dintre aceștia.

Au pierdut timp în încercarea de a rezolva diverse obiecții administrative, fără a conștientiza că întârzierile constituie o risipă guvernamentală. Această realitate este, din păcate, frecvent întâlnită.

”Pentru a supraviețui, democrația liberală trebuie să ofere nu doar rezultate, ci și rezultate suficiente de rapide pentru ca alegătorii să știe cui să mulțumească sau pe cine să învinuiască”, au declarat cei intervievați.

Interesele alegătorilor nu se desfășoară pe termen lung

Dacă te concentrezi constant pe perspective pe termen lung și lași perioadele mai scurte neacoperite cu realizări concrete, atunci apare figura lui Piedone, reformat ca imagine și bine conectat la sistem, dar cu o imagine de om care se opune acestuia.

Este greu de spus în prezent dacă planul de a-l propulsa pe Cristian Popescu Piedone în fruntea Primăriei București este viabil. Există incertitudini legate de rezultatul votului din 4 mai și dacă Nicușor Dan va avansa în competiția prezidențială, ceea ce ar putea modifica scena politică la București.

Cu toate acestea, Piedone își urmează strategia, țintiți fiind către utilizatorii de telefonie mobilă. Este puțin probabil ca tendințele de a valorifica imediatul să se schimbe în următorii ani.

Recomandari
Show Cookie Preferences