Criză politică în Kosovo: Parlamentul nu a reușit să se constituie, iar Guvernul a anunțat demisia. Autoritățile cer o soluție din partea Curții Constituționale

Marți, Parlamentul din Kosovo nu a reușit să se constituie din cauza unor neînțelegeri legate de procedură, ceea ce amână și formarea unui nou guvern, la două luni după alegerile legislative, relatează agenția EFE.
La sesiunea inaugurală a parlamentului, raportul pentru validarea mandatelor nou-aleșilor a fost respins de minimum 61 dintre cei 120 de parlamentari.
Fără această validare, legislativul provinciei, care a obținut independența față de Serbia în 2008, nu poate alege președintele parlamentului sau să efectueze alte acțiuni instituționale esențiale.
Partidele de opoziție, inclusiv cea mai importantă formațiune a minorității sârbe, au votat împotriva sau s-au abținut, deoarece premierul interimar Albin Kurti, de orientare naționalistă, nu a depus la timp demisia sa și a Cabinetului.
După întreruperea ședinței parlamentare, premierul și-a depus demisia oficial, însă rămâne incert dacă parlamentul poate relua votul pentru validarea mandatelor.
În această situație, președinta Vjosa Osmani intenționează să apeleze la Curtea Constituțională pentru a clarifica aspectele legale și modul de constituire a parlamentului.
Pentru ca procesul de formare a guvernului să înceapă oficial, este necesară mai întâi alegerea președintelui parlamentului, un pas care necesită doar o majoritate simplă. Totuși, partidul de guvernământ al lui Kurti, „Vetevendosje” (Autodeterminarea), are doar 48 din cele 120 de mandate obținute la alegerile din 9 februarie.
La rândul său, blocul de opoziție format din trei partide pro-albaneze, care au fost înființate în timpul luptei pentru independența Kosovo, nu poate să constituie o majoritate, având doar 52 de mandate, celelalte 20 fiind rezervate minorităților etnice, dintre care 10 se alocă minorității sârbe.