Cum gestionăm cu serenitate „zgomotul” și agresivitatea din societate? Recomandarea unui specialist: „Nu putem rămâne sănătoși mintal trăind ca în poveștile lui Ion Creangă”

Cum gestionăm cu serenitate „zgomotul” și agresivitatea din societate? Recomandarea unui specialist: „Nu putem rămâne sănătoși mintal trăind ca în poveștile lui Ion Creangă”
Protest în București, februarie 2025. Fotografie de LCV / Shutterstock

Deși ne aflăm într-o perioadă „deosebită” și într-o „schimbare de paradigmă în relațiile internaționale”, profesorul universitar Lavinia Betea, doctor în Psihologie socială, susține că societatea românească nu este atât de fragmentată, cum ar putea părea în mass-media sau online.

Lavinia Betea face referire la începutul anilor ’90, când „fragmentarea, schimbările, alegerile și consumul românilor erau mai evidente decât în prezent, dar „zgomotul” era mai puțin intens, din cauza lipsei tehnologiei moderne.”

„Aș afirma că adevărata sciziune este între discursul public și cel privat, între ceea ce este difuzat la televizor sau în mediile online și viața cotidiană a majorității. De exemplu, folosind transportul public sau frecventând piețe și magazine, și interacționând cu vecinii (excluzând aici cei cu agende politice sau influenceri), percepția despre o societate divizată devine mult mai atenuată. De fapt, aproape că dispare”, subliniază profesorul Betea.

Recomandarea expertului: „Măsura”

Expertul afirmă că, deși nu există o tehnică universală pentru menținerea echilibrului psihic în context social, are totuși un sfat util pentru a rămâne calmi în această perioadă agitată: „Măsura. Consumul excesiv de „conținut” este dăunător. Media și platformele sociale promovează, în general, opinii și divertisment în detrimentul informației reale. (…) Cum ne menținem calmul? Biblioterapia este o sugestie bună. Revenirea la literatura clasică, la marii filosofi și istorici poate ajuta la detasarea de detaliile obsesive și agresive din actualitatea zilnică.”

Ea ne mai propune un exercițiu interactiv: „Să ne amintim cât de fragmentate erau societățile cu sclavi și stăpâni de sclavi sau cele feudaliste…”

„Au existat mereu războaie și dezastre naturale, dar omenirea a supraviețuit. Nu putem rămâne mental sănătoși trăind ca „proastele” lui Ion Creangă – fiica și mama care își plâng soarta din cauza unei pisici ce poate urca pe cuptor și clinti drobul de sare, care ar putea cădea pe copilul din leagăn…”, mai completrează Lavinia Betea.

Originară din 1956, Lavinia Betea a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Ea este lector la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și deține un doctorat în Psihologie socială de la aceeași instituție.

Societatea este cu adevărat divizată? Unde se simte cel mai intens această separare?

Expertul subliniază: „Sunt momente în care societatea pare polarizată între două tabere radicale, discutând deseori despre existența „două Românii”. Conflictul dintre aceste grupuri devine uneori extrem de intens, iar limbajul folosit este adesea agresiv.”

„Aș spune că adevărata sciziune este între discursul public și cel privat, între ceea ce este transmis de mass-media și realitatea cotidiană. Utilizând transportul public sau frecventând piețe și magazine și sociale, interacționând cu vecinii (neimplicați politic sau influenceri), imaginea unei societăți divizate se estompează. Chiar dispare.”

Această perioadă este markată de schimbări semnificative în relațiile internaționale, influențate de întâlniri precum cea dintre președinții Trump și Zelenski la Casa Albă. După prăbușirea regimurilor comuniste și destrămarea Uniunii Sovietice, românii au continuat să fie influențați de mentalitățile derivate din „războiul rece”. O lume împărțită între tabere cu regimuri politice diferite, purtătoare de drapele ce simbolizează Statele Unite și Uniunea Sovietică.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences