Cum va fi percepută lumea contemporană prin fosilele în formare

Cum va fi percepută lumea contemporană prin fosilele în formare
schelet fosilizat al unei balene, Foto: CECILE DEGREMONT/LOOK AT SCIENCES / Sciencephoto / Profimedia

Este cert că omenirea a început să înțeleagă trecutul geologic al planetei prin analiza fosilelor. Primele eră geologice au fost identificate prin prezența anumitor tipuri de fosile directoare, care, în anumite cazuri, au dispărut brusc, precum în cazul dinozaurilor, indicând un cataclism. De altfel, fiecare eră geologică începe și se încheie cu un cataclism, marcând extincții majore sau schimbări radicale în flora și fauna existentă.

Pornind de la aceste considerații, se ridică o întrebare pertinentă: cum vor percepe arheologii din viitor lumea de azi, prin intermediul fosilelor recente? Un răspuns posibil ar fi că acestea vor reflecta o schimbare semnificativă în biosferă.

Rămășițele de plante și animale care încep procesul de fosilizare sunt denumite sub-fosile. Acestea se formează pe fundul lacurilor, râurilor, golfurilor, pe plaje sau în alte medii favorabile, similar cu modul în care au făcut-o numeroase organisme de-a lungul istoriei.

În mod interesant, o caracteristică pe care arheologii viitorului o vor remarca în registrul fosil va fi globalizarea rapidă a formelor de viață. De exemplu, în ceea ce este astăzi Europa, vor apărea surprinzător fosile din cele două Americi, din Orientul Îndepărtat, Australia sau Africa, iar paleontologii se vor întreba cum au ajuns hipopotamii în Columbia, iguanele în bazinul mediteranean sau palmierii în vestul Mării Negre.

De asemenea, distribuția bruscă pe plan global a diverselor plante și creaturi acvatice, incluzând specii de pești aclimatizate sau diverse tipuri de moluște comestibile, va fi vizibilă, având în vedere că aceste schimburi au început în secolele XV-XVI d.Hr. Din perspectiva timpului geologic, o perioadă de 400-500 de ani este absolut insignifiantă, reprezentând cea mai accelerată schimbare de acest tip care s-a petrecut vreodată.

O altă transformare semnificativă va consta în dispariția multor fosile de specii sălbatice, rezultată din extincția lor și apariția bruscă a unui număr mare de fosile ale speciilor domestice, precum păsări domestice, oi, vite, câini, pisici și altele.

Analizând aceste schimbări în lumina clasificării erelor geologice menționate la început, putem concluziona că ele indică o dereglare majoră a biosferei, comparabilă cu o erupție supervulcanică sau impactul unui asteroid gigantic, și toată această transformare este provocată de o singură specie: Homo sapiens.

Pentru cele mai recente informații și noutăți din domeniul științei, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences