Data de începere a programului Rabla Auto 2025 și modificările față de anul anterior

Data de începere a programului Rabla Auto 2025 și modificările față de anul anterior
Masini in trafic (foto Gicamatescu, Dreamstime.com)

Programul Rabla Auto 2025 va începe mai târziu comparativ cu anii anteriori, sesiunea dedicată persoanelor fizice fiind programată să se deschidă pe 19 iunie, conform informărilor de la Administrația Fondului pentru Mediu. Valoarea ecotichetului pentru achiziția de mașini complet electrice va crește, iar în premieră, achiziția de mașini diesel nu va mai fi permisă prin program.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat deschiderea sesiunii de înscriere pentru Programul Rabla Auto 2025. Sesiunea pentru unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice va începe pe 4 iunie, la ora 10:00, iar sesiunea pentru persoanele fizice va demara pe 19 iunie, tot la 10:00. Ambele sesiuni se vor închide pe 27 noiembrie sau când se va epuiza bugetul disponibil.

Valoarea ecotichetelor oferite în cadrul acestui program este următoarea:

  • 37.000 lei pentru achiziționarea unui vehicul nou pur electric sau cu fuel cell de hidrogen;
  • 15.000 lei pentru un vehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
  • 12.000 lei pentru un vehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • 10.000 lei pentru un vehicul nou cu motor pe benzină sau GPL/GNC, inclusiv motociclete;
  • 120.000 lei pentru achiziția unui vehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.

Este important de menționat că, în cadrul acestui program, nu se va permite finanțarea achiziționării vehiculelor diesel, contribuind astfel la promovarea tehnologiilor mai ecologice.

Pentru persoanele fizice, bugetul disponibil în cadrul sesiunii de înscriere este de 210 milioane lei pentru achiziționarea vehiculelor noi cu motorizare pe bază de combustibil termic (inclusiv GPL/GNC) sau a motocicletelor și vehiculelor hibride;

De asemenea, 400 milioane lei sunt alocați pentru achiziționarea vehiculelor noi plug-in hibrid sau electrice, precum și pentru cele cu fuel cell de hidrogen.

Pentru instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale, suma alocată este:

  • 30 milioane lei pentru vehicule noi cu sistem de propulsie hibrid;
  • 120 milioane lei pentru vehicule noi plug-in hibrid sau electrice.

Programul, conform celor de la AFM, oferă o procedură simplificată și acces rapid la finanțare, iar solicitanții se pot înscrie direct în aplicația online disponibilă pe site-ul AFM. Aceasta permite administrațiilor locale și instituțiilor publice să obțină fonduri semnificative pentru actualizarea flotei auto, fără a fi necesară casarea vehiculelor vechi. UAT-urile și instituțiile publice pot solicita până la 25 de ecotichete fără intermediari, prin înscriere directă în aplicația online disponibilă pe www.afm.ro.

De la începutul Programelor Rabla în România, acum 20 de ani, au fost scoase din circulație peste 1 milion de vehicule vechi.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences