De ce nu vom avea imediat informații despre noul președinte american după închiderea urnelor. Procesul electoral din SUA explicat

De ce nu vom avea imediat informații despre noul președinte american după închiderea urnelor. Procesul electoral din SUA explicat
Alegerile anticipate au început deja în SUA. FOTO: Carolyn Kaster / AP / Profimedia

Începerea numărării voturilor pentru alegerile prezidențiale din SUA va avea loc imediat după închiderea urnelor pe 5 noiembrie. Totuși, din cauza unor scoruri strânse indicate de sondaje, suspansul ar putea continua în diverse state importante, așa cum a fost situația și în urmă cu patru ani, conform informațiilor furnizate de Reuters și BBC.

Aproape 240 de milioane de cetățeni sunt eligibili să voteze în alegerile prezidențiale din SUA, iar cel puțin 60 de milioane dintre aceștia votaseră deja până la sfârșitul săptămânii trecute, fie anticipat, fie la urne sau prin poștă.

În mod normal, câștigătorul este anunțat în seara alegerilor - marți în SUA, miercuri dimineața în România. Totuși, în 2020 a fost nevoie de câteva zile pentru a finaliza numărarea voturilor în cele mai contestate state.

Conform sondajelor, competiția din acest an între Donald Trump și Kamala Harris ar putea să fie la fel de echilibrată, ceea ce face ca numărătoarea voturilor să dureze.

Schimbările neprevăzute sunt posibile și explicabile. În 2020, Trump a condus în numărătoare în anumite state, dar a pierdut apoi în fața lui Joe Biden, politicianul republican folosind această dinamică pentru a acuza fraude electorale.

Însă, nu a existat nimic necorespunzător. Democrații au votat mai mult din zonele dens populate, unde procesul de numărare durează mai mult.

În plus, democrații au adoptat mai ușor votul prin corespondență, comparativ cu republicanii, în urma afirmațiilor false ale lui Trump privind lipsa de încredere în buletinele de vot trimise prin poștă, procesul de numărare fiind diferit față de voturile exprimate în ziua alegerilor.

Trump a avut atât aprecieri, cât și critici privind votul anticipat și cel prin corespondență în 2024.

50 de state, 50 de curse electorale

Spre deosebire de majoritatea țărilor, câștigătorul alegerilor din SUA nu este determinat de numărul total de voturi naționale.

Candidatii sunt în competiție în fiecare dintre cele 50 de state.

Fiecare stat are o anumită pondere de voturi în colegiul electoral, care este parțial determinată de populație. În total, sunt 538 de voturi disponibile, iar candidatul care atinge un minim de 270 de voturi câștigă alegerile prezidențiale.

California detine cei mai multi voturi electorale (54), in timp ce state mai puțin populate precum Wyoming, Alaska și Dakota de Nord (inclusiv Washington DC) au câte trei.

În toate statele, cu excepția a două, candidatul care adună cele mai multe voturi primește toate voturile colegiului electoral din acel stat.

De exemplu, un candidat care primește 50,1% din voturi în Texas va obține toate cele 40 de voturi electorale ale statului. Chiar și un câștigător cu o marjă largă va primi același număr de voturi.

Maine și Nebraska sunt singurele excepții, având un sistem de distribuție proporțională a voturilor electorale.

Cunoașterea colegiului electoral

Majoritatea statelor au o predilecție puternică pentru un anumit partid.

De exemplu, Texas este cu precădere republican, în timp ce California este ferm democratică, astfel că atenția se concentrează pe anumite state cheie, unde oricare candidat poate ieși învingător.

Pentru 2024, aceste state esențiale sunt: Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord, Wisconsin și Michigan.

Există posibilitatea ca un candidat să primească cele mai multe voturi naționale, cum a fost cazul cu Hillary Clinton în 2016, dar să fie învins în colegiul electoral.

Dacă nu există un câștigător care să obțină majoritatea, Camera Reprezentanților va vota pentru a alege președintele.

Aceasta a avut loc doar o dată, în 1824, când patru candidați au împărțit voturile colegiului electoral.

Având în vedere influența actuală a partidelor republicane și democrate, este puțin probabil ca o astfel de situație să se repete.

Motivele existenței colegiului electoral

La crearea Constituției SUA, în 1787, un vot popular național pentru alegerea președintelui era dificil de realizat din cauza dimensiunii țării și a lipsei unor metode de comunicare fiabile.

Astfel, autorii constituției au instituit sistemul colegiului electoral.

Acest sistem beneficiază în mod special statele din sud, unde sclavii constituiau o proporție semnificativă a populației, dar nu aveau drept de vot, ceea ce le conferea acestor state o influență disproporționată.

Cine sunt alegătorii la alegerile prezidențiale din SUA?

Majoritatea cetățenilor americani cu vârsta de cel puțin 18 ani pot vota în alegerile prezidențiale.

Fiecare stat, cu excepția Dakotei de Nord, necesită ca persoanele să se înregistreze înainte de a vota.

Procedura de înregistrare a alegătorilor și data limită diferă de la un stat la altul.

Cetățenii americani care locuiesc în străinătate pot solicita înregistrarea pentru vot și pot solicita un buletin de vot prin corespondență completând Cererea Federală de Card Poștal (FCPA).

Votul anticipat este activ în numeroase state, inclusiv în Georgia și Carolina de Nord, care sunt cruciale.

Nu doar alegeri pentru președinte

Deși majoritatea atenției este concentrată pe câștigătorul președinției, pe 5 noiembrie, alegătorii americani vor decide și asupra noilor membri ai Congresului.

Congresul este alcătuit din Camera Reprezentanților, unde toate cele 435 de locuri sunt contestate, și Senatul, în care 34 de locuri sunt disponibile.

În prezent, republicanii au controlul asupra Camerei Reprezentanților, care inițiază bugetele, în timp ce democrații conduc Senatul, care decide asupra numirilor esențiale în guvern.

Aceste două camere adoptă legi și pot îngreuna activitatea administrației în cazul în care partidele diferă.

Următoarele pași după 5 noiembrie

După alegeri, electorii aleși vor conveni în capitalele statelor pentru a-și exprima votul oficial pentru președinte și vicepreședinte.

În luna ianuarie, se va desfășura o sesiune comună a Congresului pentru a certifica rezultatele alegerilor. Noul președinte al SUA își va prelua funcția pe 20 ianuarie 2025.

Etapa post-alegeri este denumită tranziție, în cazul în care se produce o schimbare a președintelui.

Aceasta permite noii administrații să își desemneze secretarii de stat și să contureze planuri pentru viitor.

Președintele își va depune jurământul în ianuarie, cu ocazia unei ceremonii cunoscute sub numele de inaugurare, ce se va desfășura pe treptele clădirii Capitoliului din Washington, D.C.

Recomandari
Show Cookie Preferences