Decizie nefavorabilă în primul caz gestionat de Laura Codruța Kovesi: Anularea condamnării denunțătorului lui Coldea

Decizie nefavorabilă în primul caz gestionat de Laura Codruța Kovesi: Anularea condamnării denunțătorului lui Coldea
Cătălin Hideg Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel Cluj a anulat miercuri condamnarea la patru ani de închisoare pronunțată inițial împotriva lui Cătălin Hideg, omul de afaceri ce a făcut denunțuri împotriva foștilor generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, într-un caz de fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro, conform unei informații Agerpres.

Cătălin Hideg, proprietarul firmei Sanimed International, a fost acuzat într-un dosar de fraudă cu fonduri UE, investigat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Acesta reprezintă primul dosar desfășurat în România de EPPO.

Cătălin Hideg l-a denunțat la DNA pe Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, susținând că aceștia i-ar fi cerut suma de 600.000 de euro pentru a-i facilita obținerea unei pedeapsă cu suspendare în legătură cu frauda cu fonduri europene.

Trimis în judecată în octombrie 2022, Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani de închisoare cu executare pentru folosirea de documente false și spălare de bani. De asemenea, el avea de achitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

La apel, cazul a fost trimis inițial la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, care a decis anularea condamnării și reînceperea procesului.

„Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a EPPO – Biroul Central București, privind bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența valorii de 14.440.459 lei, în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Decizia este definitivă”, se particularizează în hotărârea Curții de Apel Cluj.

Acuzările formulate de Parchetul European împotriva lui Cătălin Hideg

Conform EPPO, frauda reținută în cazul lui Hideg și firmei Sanimed implică utilizarea fondurilor alocate unui centru dedicat cercetării în recuperarea medicală și reconstrucția biologică, denumit RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanțat de Uniunea Europeană, avea ca obiectiv înființarea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga licitația, Hideg a depus numeroase declarații și documente false.

Între 2018 și 2020, omul de afaceri a reușit să obțină împrumuturi nerambursabile ce depășeau trei milioane de euro.

Potrivit EPPO, Hideg nu a acționat singur, ci împreună cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentatoarea unei companii din Spania care urma să echipeze centrul și să realizeze lucrările de construcții.

Anchetatorii suspectează că cei doi au întocmit documente false care atestă absența unui conflict de interese, aparent respectând astfel condițiile legale de transparență și legalitate în achiziții. De asemenea, procedura de atribuire a fost simulată prin depunerea de oferte fictive.

Conform procurorilor, după obținerea fondurilor europene, sumele au fost transferate în conturi ale firmei spaniole și ulterior către alte companii din Cipru și Portugalia, o parte a banilor fiind returnată inițialului beneficiar din România prin intermediul unor facturi false.

Ancheta a relevat că valoarea reală a echipamentelor achiziționate era de aproximativ patru ori mai mică decât cea raportată, iar prețurile inițiale au fost stabilite de suspectul principal, ulterior supraestimate.

Raluca Ortensia Aelenei a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, primind o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a câștigat notorietate în timpul pandemiei, când o firmă a sa a vândut statului român 1,7 milioane de măști la prețuri exagerate.

Recomandari
Show Cookie Preferences