Cele mai frecvente cinci boli care pot afecta copiii primăvara

Primăvara aduce temperaturi mai ridicate, dar acest lucru nu îi protejează pe copii de îmbolnăviri. Deși vremea mai rece este adesea responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri, anumite afecțiuni pot apărea chiar și în sezonul cald. De la alergii la infecții respiratorii banale, este esențial să fiți informați despre cele mai comune afecțiuni care afectează copiii în această perioadă și modalitățile prin care le puteți trata.
Vă prezentăm o listă cu cele mai frecvente cinci boli de primăvară care pot afecta copiii.
Alergiile sezoniere
Polenul este principalul agent al alergiilor sezoniere, dar și alte ierburi și plante pot contribui la acest lucru, conform informațiilor de pe myhspediatrics.com.
Printre cele mai comune simptome ale alergiilor la copii se numără secreția nazală, strănutul, congestia nazală și mâncărimea ochilor.
Există multe remedii care permit copiilor să se bucure de aer liber în timpul vremii calde. Tratamentele obișnuite pentru alergii includ antihistaminice și decongestionante nazale. Este recomandat să consultați un medic înainte de a administra orice tratament copilului, chiar și cele disponibile fără prescripție medicală.
Virusul sincițial respirator
Acest virus extrem de contagios este cel mai frecvent răspândit între sfârșitul toamnei și începutul primăverii.
Virusul sincițial respirator poate afecta întreg sistemul respirator, provocând dificultăți de respirație la cei mici. De regulă, infecția se vindecă în una sau două săptămâni.
Dacă observați febră mare, respirație șuierătoare sau dificultăți în respirație la copil, consultați imediat medicul.
Infecții sinusale
Infecțiile sinusale pot fi cauzate de cantitățile mari de polen din aer, având o evoluție similară cu alergiile. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite, o infecție sinusoidală apare atunci când umiditatea se acumulează în sinusuri, permițând dezvoltarea germenilor.
La copiii mai mici, simptomele pot semăna cu cele ale unei răceli. La copiii mai mari, pot apărea dureri dentare, disconfort facial sau tuse persistentă.
Este important să monitorizați simptomele copiilor pentru a exclude afecțiuni mai serioase precum bronșita, pneumonia sau infecțiile urechii.
Boala Lyme
Boala Lyme este o afecțiune primăvăratică la care părinții trebuie să fie atenți. Sezonul căpușelor durează din aprilie până în octombrie, ceea ce face necesară verificarea copiilor pentru a depista posibilele mușcături în această perioadă.
Simptomele bolii Lyme la copii pot include oboseală, dureri articulare, disconfort general, insomnie și dificultăți de concentrare.
Medicii de la Spitalul de Copii din Boston susțin că, dacă boala este diagnosticată și tratată la timp, majoritatea copiilor se recuperează complet.
Conjunctivita (ochii roșii)
Ochii roșii pot fi cauzati de iritații ale țesutului conjuctival, provenind fie din infecții, fie din altele surse externe.
Conjunctivita virală și cea bacteriană sunt foarte contagioase, în timp ce conjunctivita alergică este rezultatul unei reacții alergice și nu se transmite. Simptomele includ senzația de corp străin în ochi, ochi roșii, arsuri, mâncărime, durere oculară sau pleoape umflate.
Foto: Dreamstime.com