Detalii despre ultimele ore ale lui Platon, acompaniate de muzica unei sclava trate, dezvăluite printr-un papirus recuperat din cenușa Vezuviului
Recent, o serie de pasaje dintr-un papirus descoperit în orașul antic Herculaneum, sub lavă expusă de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., oferă detalii despre ultimele momente ale lui Platon, un filosof de mare importanță, conform The Guardian.
Cercetătorii au relevat informații neștiute anterior, care ilustrează cum a petrecut filosoful grec ultima seară a vieții sale, ascultând muzica unui flaut, interpretată de o sclavă tracă.
Chiar și în ciuda febrei severe cu care se confrunta aproape de sfârșitul vieții, Platon – recunoscut ca discipol al lui Socrate și mentor al lui Aristotel, a murit în jurul anului 348 î.Hr. la Atena – a reușit să critice muzica interpreta pentru lipsa sa de ritm.
De asemenea, pasaje din text sugerează că locul de înmormântare al lui Platon se afla în grădina Academiei din Atena, prima universitate fondată de el.
Până acum, era cunoscut doar faptul general că fusese înmormântat în cadrul academiei.
În cadrul unei prezentări realizate la Biblioteca Națională din Napoli, profesorul Graziano Ranocchia de la Universitatea din Pisa, liderul echipei implicate în recuperarea pergamentului carbonizat, a avansat acest rezultat ca fiind un 'avanpost remarcabil în înțelegerea istoriei antice'.
„Utilizând tehnici avansate de diagnosticare imagistică, am reușit în sfârșit să citim și să interpretăm noi secțiuni ale textelor considerate anterior inaccesibile”, a explicat el.
Textul subliniază că Platon ar fi fost vândut ca sclav pe insula Egina, posibil în anul 404 î.Hr. după cucerirea insulei de către spartani sau în 399 î.Hr., imediat după moartea lui Socrate.
„Până acum, se considera că Platon a fost vândut ca sclav în anul 387 î.Hr. în timpul șederii sale în Sicilia, la curtea lui Dionisie I din Siracuza”, a declarat Ranocchia.
„Pentru prima dată, suntem capabili să citim secvențe de scrisori ascunse în papirusuri, care fuseseră îndoite în mai multe straturi, lipite între ele de-a lungul secolelor”, a adăugat el.
Ranocchia a menționat că capacitatea de a identifica aceste straturi și de a le realinia virtual într-o poziție originală, pentru a restaura continuitatea textuală, este un progres semnificativ în colectarea informațiilor.
Manuscrisul a fost păstrat într-o vilă luxoasă din Herculaneum, descoperită în anul 1750 și se consideră că a fost deținut de socrul lui Iulius Caesar.
De-a lungul timpului, cercetătorii au depus eforturi considerabile pentru a descifra pergamentele găsite în această vilă, cunoscută sub numele de Vila Papirusurilor.