Directorul OMV va vizita Bucureștiul pentru discuții cu Bolojan și Ciolacu

Președintele interimar Ilie Bolojan are pe agenda zilei de luni o întâlnire cu o echipă a companiei austriece OMV. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu va avea o discuție cu aceleași persoane, conduse de Alfred Stern, directorul general executiv al OMV. Printre subiectele abordate se numără posibilitatea reducerii impozitelor în sectorul petrolier și gazier, conform unor surse din domeniul energetic.
Pe lângă această temă, discuțiile vor include și aspecte legate de guvernanța corporativă, întrucât trebuie implementat noul cod de guvernanță emis de Bursa de Valori București.
Totodată, membrii români ai Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom se confruntă cu un conflict cu echipa de conducere. Aceștia au demarat un proces de revizuire a regulilor interne de operare ale companiei.
România deține 3 dintre cele 9 locuri din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.
OMV Petrom este o firmă listată pe bursă, unde OMV din Austria deține 51% din acțiuni, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deține aproape 21%. Printre investitorii minoritari se numără fonduri de pensii private locale și mii de români.
Regulile de guvernanță corporativă vizează implementarea în 2025
Referitor la noile reglementări, Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a afirmat la începutul săptămânii că acestea au ca termen de implementare anul curent, dar vor fi anunțate oficial în 2026.
„Practica noastră este de a revizui periodic documentele de guvernanță corporate. Noul cod de la BVB a fost publicat, cuprinde recomandări ce vor fi revizuite. Prima obligație de raportare cu privire la acest aspect este în prima jumătate a lui 2026, referitor la anul 2025. În concordanță, vom revizui, vom evalua și vom oferi actualizări”, a declarat Christina Verchere, conform Financial Intelligence.
În decembrie, Bursa de Valori București a prezentat noul Cod de guvernanță corporativă, care va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2025. Colaborarea dintre BVB și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a avut ca scop adaptarea codului la reglementările recente, standardele internaționale actuale și cerințele participanților pe piață, conform Financial Intelligence.
Acest cod se aplică tuturor companiilor listate pe piața principală a Bursei de Valori București. Primul an pentru raportarea conformității cu noul cod va fi 2026, vizând exercițiul financiar din 2025. BVB va monitoriza anual conformitatea emitenților cu codul de guvernanță corporativă și va publica rapoarte agregate anuale.