Doi experți în meteorologie dezvăluie cum decurge o zi de activitate în una dintre cele mai periculoase meserii din lume

Doi experți în meteorologie dezvăluie cum decurge o zi de activitate în una dintre cele mai periculoase meserii din lume
La vânat de furtuni în Statele Unite, FOTO: Drew Angerer / Getty Images / Profimedia

Vânătoarea furtunilor în scopuri științifice reprezintă o activitate plină de adrenalină, dar și de stres. Totuși, unii indivizi au transformat confruntarea cu cele mai intense furtuni, cum ar fi tornadele, într-o profesie, potrivit unui articol publicat de o revistă online.

Articolul este semnat de Paul Markowski și Yvette Richardson, profesori de meteorologie la universitatea Penn State din Statele Unite, care împărtășesc experiențele lor în vânătoarea furtunilor.

Cei doi specialiști recunosc că filmul „Twisters” din 1996, cu Helen Hunt și Bill Paxton, a jucat un rol esențial în stimularea interesului pentru științele Pământului în rândul unei întregi generații de cercetători.

Markowski și Richardson povestesc despre o zi tipică din activitatea lor de „vânători de furtuni”, într-un moment în care a fost lansat un nou film „Twisters”, o continuare a peliculei originale, care a captat din nou atenția publicului.

Ce face un „vânător de furtuni” la începutul unei zile de lucru?

„Ziua unei misiuni de vânat furtuni începe cu un mic dejun consistent, deoarece mai târziu s-ar putea să nu existe oportunitatea unei mese adecvate. Echipa analizează condițiile atmosferice și prognozele realizate de Administrația Meteorologică Națională, stabilind astfel direcția de acțiune,” explică cei doi profesori.

Scopul este de a identifica zonele cu cea mai mare probabilitate de apariție a tornadelor. Factori precum temperatura, umiditatea și viteza vântului, precum și variabilele acestora pe parcursul zilei, sunt esențiale.

„Există o succesiune de momente de ‘grăbește-te și apoi așteaptă’ în vânătoarea furtunilor. Ne dorim să ne aflăm în poziție cât mai repede, dar adesea trebuie să așteptăm formarea furtunilor,” adaugă Markovski și Richardson.

Dacă totul decurge conform planului, echipa analizează noile date care sosesc. Unii membri pot lansa baloane meteorologice în locuri strategice, în timp ce alții pregătesc instrumente meteorologice care vor fi expuse direct în calea tornadei.

Rapid se formează o rețea de stații de observație în jurul furtunii, radarele având rolul de a colecta date din diferite perspective, iar camerele surprind tornada din multiple unghiuri.

„Nu ne concentrăm întotdeauna doar pe tornadă, ci și pe zonele din jurul acesteia, pentru a înțelege dinamica mișcării de rotație. Teorii recente sugerează că variabilitățile de temperatură din regiunea ploioasă a furtunii pot influența formarea acestei rotații,” spun cei doi cercetători.

Pe parcursul zilei, echipele sunt în continuă comunicare prin mesaje text și software pentru a monitoriza în timp real pozițiile fiecărui membru, pe baza imaginilor radar.

„De asemenea, urmărim prognoza pentru ziua următoare, pentru a ne planifica direcția și a găsi locuri de cazare, plus posibilitatea unei cine mai târzii,” adaugă cei doi experți.

Instrumentele meteo sunt esențiale pentru vânătoarea de furtuni

Cercetătorii subliniază că radarul meteorologic reprezintă unul dintre cele mai importante ustensile în procesul de vânătoare a furtunilor, permitându-le să observe în timp real precipitațiile și vântul.

Ei utilizează diferite tipuri de radare, de obicei montate pe furgonete sau camionete, pentru a se deplasa rapid. Unele radare operează pe lungimi de undă mai mari, oferind o viziune mai profundă în interiorul furtunilor, dar cu o capacitate de claritate mai scăzută.

Aceste radare sunt eficiente și în colectarea datelor pe întreaga suprafață a furtunii.

În schimb, radarele cu lungimi de undă mai mici, deși au capacitate de penetrare mai redusă din cauza precipitațiilor, oferă imagini de înaltă rezoluție utile pentru observarea fenomenelor de mică amploare, cum ar fi tornadele.

Aceste echipamente sunt dislocate aproape de zona de dezvoltare a tornadei.

Vânătorii de furtuni monitorizează, de asemenea, parametrii de la nivelul solului, cum ar fi vântul, presiunea atmosferică, temperatura și umiditatea, folosind instrumente amplasate pe vehicule aflate în mișcare sau prin montarea unor aparate înaintea furtunii. Unele dintre instrumente sunt configurate să fie afectate de tornadă.

Baloanele meteorologice sunt, de asemenea, importante, deoarece oferă date indispensabile. Unele dintre acestea sunt destinate să urce în atmosferă, captând condițiile externe furtunilor, în timp ce altele traversează zona de precipitații, măsurând variațiile de temperatură.

Recent, cercetătorii au început să exploreze utilizarea dronelor pentru a obține informații din diverse părți ale furtunii.

Toate aceste tehnologii oferă cercetătorilor indicii despre dinamica furtunilor, atât în faza de inițiere, cât și după apariția tornadei.

Șoferul se confruntă cu cele mai mari riscuri în timpul vânătorii de furtuni

„Furtunile sunt imprevizibile și extrem de periculoase, astfel că este crucial să menții radarul în față și să monitorizezi furtuna,” subliniază Markowski și Richardson.

Ciclurile furtunilor pot suferi schimbări neașteptate, generând apariția unor tornade noi în alte zone decât cele anticipate. Aceste fenomene pot modifica traiectoria în timp ce își schimbă intensitatea sau când structura lor devine complexă.

Vânătorii de furtuni utilizează o viziune globală asupra furtunii, nu doar asupra tornadelor, și se pregătesc pentru eventualele schimbări. De aceea, ele concep un plan de evacuare bazat pe traiectoriile așteptate ale furtunii și infrastructura rutieră disponibilă.

„Cercetătorii asumă riscuri calculate în timpul vânătorii de furtuni – suficiente pentru a obține date esențiale, dar fără a-și pune echipele în pericol,” explică aceștia.

Ei adaugă că, dintre toate aspectele operațiunii, conducerea vehiculului este cea mai riscantă, în special pe drumuri umede și cu vizibilitate slabă, frecvent întâlnite în timpul misiunii.

Încărcările de trafic haotic provocate de vânătorii amatori și blocajele generate de evacuări pot îngreuna și mai mult misiunile șoferilor.

Cercetătorii analizează datele timp de ani întregi

„Ar fi minunat să obținem clarificări imediate, dar procesul de analiză durează. După ce strângem datele, ne ocupăm ani în șir cu analiza acestora,” menționează Paul Markowski și Yvette Richardson.

Aceștia subliniază că este necesar timp pentru a organiza informațiile strânse de diferitele instrumente, astfel încât să se contureze o imagine clară a furtunii și a evoluției sale.

Însă, analiza monitorizării vântului, temperaturii, umidității și presiunii atmosferice din multiple perspective permite oamenilor de știință să-și valideze teoriile legate de formarea și dezvoltarea tornadelor.

„Deși procesul de analiză este anevoios, revelațiile sunt adesea la fel de captivante ca furtunile în sine,” conchid cei doi cercetători.

Sperăm să fi găsit utilă această ediție specială din rubrica Nerd Alert. Dacă sunteți interesați de ediția anterioară, o puteți citi aici:

  • Netflix lansează noi seriale / James Cameron lucrează la un film despre Hiroshima / „Workers & Resources” examinează nostalgii comuniste.
Recomandari
Show Cookie Preferences