Donald Trump critică Marea Britanie pentru o ”mare greşeală”: Apel pentru deschiderea Mării Nordului

Donald Trump critică Marea Britanie pentru o ”mare greşeală”: Apel pentru deschiderea Mării Nordului
Donald Trump (Foto: Nic Antaya / Getty images / Profimedia)

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a solicitat vineri Marii Britanii să ”deschidă” Marea Nordului, acuzând guvernul laburist că a adoptat o politică de impozitare a energiei dăunătoare, conform unui raport CNBC.

”Marea Britanie a comis o eroare gravă. Deschideţi Marea Nordului. Renunţaţi la turbinele eoliene!” a declarat Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social.

Această afirmație a venit ca reacție la știri despre intențiile Apache, o divizie a companiei americane de petrol și gaze APA, de a suspenda activitățile din Marea Nordului până la sfârșitul anului 2029.

Compania din Texas a menționat într-un raport adresat Comisiei pentru bursă și valori mobiliare (SEC) că continuarea operațiunilor în Marea Nordului a devenit neprofitabilă din cauza impozitului special adoptat de Marea Britanie, denumit oficial Energy Profits Levy (EPL).

Partidul Laburist, aflat la conducere, a anunțat în octombrie anul trecut că va crește impozitul excepțional pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului de la 35% la 38% și va extinde termenul de aplicare a acestei măsuri până în martie 2030.

Fondurile obținute din acest impozit vor fi utilizate pentru a sprijini tranziția Marii Britanii către surse de energie mai curate, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și independenței energetice a națiunii.

Harbour Energy, cel mai mare producător britanic din Marea Nordului, precum și compania petrolieră Shell, au refuzat să comenteze pe această temă pentru CNBC, iar BP nu a putut fi contactată pentru o reacție.

Energia eoliană offshore în Marea Britanie

Marea Nordului este recunoscută ca o sursă majoră de energie eoliană offshore pentru Marea Britanie, iar alte țări europene s-au angajat să dezvolte această zonă în cea mai extinsă ”centrală de energie verde” din Europa.

Sectorul energiei eoliene offshore a crescut rapid în ultimii ani, însă s-a confruntat cu provocări legate de costuri în creștere, disfuncționalități în lanțul de aprovizionare și rate mai mari ale dobânzilor.

Un reprezentant al asociației de comerț în energie offshore din Marea Britanie, Offshore Energies UK, a subliniat că este necesar un mix diversificat de surse energetice din Marea Nordului, incluzând petrol, gaze și energie eoliană.

”Producția națională de energie în Regatul Unit este la un nivel minim, iar țara se bazează pe importuri de petrol, gaze și electricitate pentru aproape 40% din cererea sa internă de energie”, a afirmat un purtător de cuvânt al Offshore Energies UK, adăugând că „cea mai eficientă modalitate de a proteja consumatorii și de a asigura prețuri accesibile la energie este să producem cât mai mult posibil în Marea Britanie.”

Recomandari
Show Cookie Preferences