Donald Trump înregistrează o victorie electorală, inclusiv la votul popular, o premieră pentru republicanii din ultimele două decenii

Donald Trump înregistrează o victorie electorală, inclusiv la votul popular, o premieră pentru republicanii din ultimele două decenii
Susținători Donald Trump (Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia)

Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, nu numai că a obținut majoritatea voturilor din colegiul electoral, ceea ce îi permite revenirea la Casa Albă, dar a câștigat și votul popular, un eveniment rar pentru republicani în ultimele 20 de ani, conform agenției EFE.

Sistemul electoral din SUA se bazează pe votul din colegiul electoral format din electori din fiecare stat, și nu pe votul popular. Candidatul care primește majoritatea voturilor într-un stat câștigă toți electorii acelui stat, cu câteva excepții precum Maine și Nebraska. După proiecțiile mediatice, Trump are asigurați deja cel puțin 292 de electori, depășind pragul de 270.

De asemenea, Trump a obținut votul popular, având, conform rezultatelor preliminare, peste 71 de milioane de voturi, comparativ cu aproximativ 66 de milioane pentru candidatul democrat Kamala Harris.

  • Republicanii nu au câștigat votul popular din 2004, când George W. Bush l-a depășit pe democrat John Kerry cu aproximativ 3,6 milioane de voturi. În 2016, Trump a fost depășit la votul popular de Hillary Clinton.

„Succesul nostru va aduce unitate, iar noi vom pune din nou Statele Unite pe primul loc. Nu voi dezamăgi”, a declarat Trump în discursul său de victorie, apelând la reconciliere și la depășirea diviziunilor create în ultimii ani.

Victoria sa a fost apreciată de lideri conservatori și suveraniști, printre care premierul ungar Viktor Orban, șefa guvernului italian Giorgia Meloni și președintele argentinian Javier Milei. În schimb, majoritatea președinților și premierilor din Uniunea Europeană, după ce l-au felicitat, l-au îndemnat pe Trump să colaboreze pentru întărirea relațiilor transatlantice.

De asemenea, republicanii au recâștigat controlul asupra Senatului SUA, unde au asigurat deja o majoritate de 52 din cele 100 de mandate, față de 42 de mandate ale democraților, conform rezultatelor parțiale, 6 mandate fiind încă de atribuit, conform CNN. Controlul asupra Camerei Reprezentanților rămâne disputat, cu 49 de mandate încă de atribuit; republicanii au în prezent 204 mandate, iar democrații 182, având nevoie de 218 pentru majoritate.

Recomandari
Show Cookie Preferences